President Petro Porosjenko sier Ukraina tar sikte på å søke om EU-medlemskap innen 2020.

I en tale til ukrainske dommere torsdag sa Porosjenko at han ville legge fram en ny reformplan senere samme dag.

– Den omfatter 60 ulike reformer og programmer som vil forberede Ukraina på å søke om medlemskap i EU om cirka seks år, sa presidenten.

Tidligere har Ukrainas regjering tatt til orde for at landet på sikt bør bli medlem av NATO. Regjeringen i Russland, som anklages for å gi omfattende støtte til de ukrainske opprørerne, er sterkt imot ytterligere tilnærming mellom Ukraina og vestlige land.

– Våpenhvilen virker

Ifølge Porosjenko ser det omsider ut til at våpenhvilen øst i landet har begynt å virke. Da han talte, hadde det gått ett døgn uten at det var kommet meldinger om drepte eller sårede i områdene hvor kampene har pågått.

Partene i Ukraina-konflikten undertegnet en våpenhvile 5. september, men det har vært mange sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere siden da.

Minst 3.200 mennesker er drept og over 600.000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Øst-Ukraina etter at kampene mellom regjeringsstyrker og opprørere brøt ut i vår. Ukrainske myndigheter og NATO mener russiske soldater har deltatt i kampene, noe Russland avviser.

For å hindre våpensmugling har Porosjenko gitt ordre om en midlertidig stengning av grenseovergangene mot Russland. Dette vil skje i nær framtid, ifølge en ukrainsk sikkerhetskilde.

Hvorvidt Porosjenko har ambisjoner om å stenge grensen også i de opprørskontrollerte områdene, er ikke kjent.

Økonomisk krise

At Ukraina ønsker medlemskap i NATO, oppfattes i Moskva som en direkte trussel mot Russlands nasjonale sikkerhet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mange analytikere mener frykten for et mer «vestlig» Ukraina er en viktig forklaring på president Vladimir Putins inngripen i nabolandet.

Torsdag skrev Porosjenko på Twitter at han har gitt ordre om at Ukrainas «ikke-allierte status» skal oppheves. Men både NATO og EU har tidligere gjort det klart at de ikke har planer om å tilby Ukraina medlemskap nå.

Ukraina har i flere år vært rammet av dyp økonomisk krise, så omfattende reformer må uansett til hvis det skal være praktisk mulig å innlemme landet i EU.

Strid rundt en avtale om tettere samarbeid med EU førte til at den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet i fjor. Maktovertakelsen vakte sterk misnøye i Russland, som annekterte den ukrainske Krim-halvøya i vår.

EU-avtalen ble undertegnet tidligere denne måneden, men gjennomføringene av punktene som dreier seg om handel, er blitt utsatt til neste år. Formålet skal være å berolige myndighetene i Russland.

Les også:
Russisk oligark må bli værende i husarrest
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.