– Vi er fast bestemt på å beskytte europeiske økonomiske aktører som lovlig samhandler med Iran, heter det i en felles uttalelse fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Bakgrunnen for at de europeiske landene har havnet på kollisjonskurs med USA, er president Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra avtalen om Irans atomprogram.

Beslutningen innebærer at amerikanske sanksjoner mot Iran gjeninnføres tirsdag europeisk tid. Heretter vil USA forsøke å straffe selskaper over hele verden hvis de handler med Iran.

EU-landene er mildt sagt lite begeistret for denne strategien. De mener Iran-avtalen fungerer og vil forsøke å opprettholde den.

Tirsdag iverksettes derfor nye EU-regler som vil gjøre det ulovlig for europeiske selskaper å overholde USAs sanksjoner. I tillegg vil selskapene kunne få erstatning for økonomiske tap de lider på grunn av sanksjonene.

Om dette er nok til å redde handelen med Iran og avtalen om landets atomprogram, er likevel usikkert. Det franske oljeselskapet Total og bilprodusenten PSA har allerede varslet at de trolig forlater Iran.

Men bilprodusenten Renault, som ikke eksporterer til USA, vil trolig fortsette sin virksomhet i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er de seks brexitmulighetene britene har
DNs kommentator Kjetil Wiedswang om veien videre.
03:26
Publisert: