Ifølge Dagbladet har det amerikanske transportdepartementet gitt Norwegian tillatelse til å drive «transport av personer, eiendom og post fra hvilket som helst sted eller steder innen hvilken som helst medlemsstat i Den europeiske union (...) til hvilket som helst sted eller steder i USA».

Norwegian bekrefter at tillatelsen er på plass.

– Vi fikk vite det sent i går kveld gjennom vår amerikanske samarbeidspartner, sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til DN lørdag.

At søknaden er innvilget betyr mye for flyene Norwegian har i bestilling,men som enda ikke er levert. Det betyr også at Norwegian kan starte arbeidet med å omprioritere de flyene som allerede er i trafikk.

– Det handler først og fremst om at vi med denne trafikkrettigheten på plass kan utnytte flyparken fullt ut ved å fly både til USA og andre verdensdeler, noe som gjør at vi får en mer sømløs operasjon, utdyper Sandaker-Nielsen.

Stort potensial

Norwegian har planer om å utvide sine ruter mellom EU-landet Irland og USA.

– Det bor mange mennesker av irsk avstamning på nordøstkysten av USA.Det betyr at mange irer reiser til USA på ferie og at mange reiser motsatt vei for å besøke familie. Her er det et stort potensial, forklarer kommunikasjonssjefen.

De første rutene som vil komme i drift er sannsynligvis mellom USAs østkyst og de irske byene Shannon, Dublin og Cork.

– De vil vi kunne sette i gang med fra sommeren. Cork,som vi har pratet mye om,er garantert, sier Sandaker-Nielsen.

– Vi er veldig godt fornøyd med at amerikanske myndigheter omsider har gitt vårt EU-selskap tillatelse til å fly til å fra USA, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Ordren skal være gitt allerede 22. november og tillatelsen skal være effektiv fra 2. desember, ifølge Dagbladet.

Norwegian har ventet i tre år på denne tillatelsen, som amerikanske fagforeninger, politikere og flyselskaper har prøvd å få stoppet.

Voldgift

Torsdag ble det kjent at EU hadde mistet tålmodigheten og anklaget Washington for brudd på Open Skies-avtalen som gir flyselskaper i EU og USA rett til å fly over hverandres territorier. EU krevde at saken skulle avgjøres av tre voldgiftsdommere. Allerede da sa Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til DN at han regnet med at de rettslige skrittene fra EU i seg selv ville være nok til å få flytillatelsen. (©NTB)(Vilkår)