Det europeiske samarbeidsorganet Euro Ncap har hatt ryddesjau før jul, og publisert en rekke resultater fra kollisjonstester på nye biler. Her 15 biler har nå blitt testet og vurdert ut fra hvor sikre bilene er.

En lang rekke av modellene er biler som vil selge og selger godt på det norske markedet. Og mange av dem oppfyller kriteriene for å bli tildelt toppkarakteren fem stjerner.

Blant disse er kompaktsuvene som allerede selges på det norske markedet BMW X1 og Mercedes GLC.

Les DNs test av BMW X1: X-revolusjonen dnPlus (DN+)

Les test av Mercedes-Benz GLC: Strømlinjeformet stjerne dnPlus (DN+)

Ellers har de to suvene Kia Sportage og luksussuven Lexus RX også endt opp med toppkarakteren fem stjerner. Det samme har de to prestisjebilene Jaguar XF og lillebroren Jaguar XE.

Les test av Jaguar XF: Slanket rasekatt

Les test av Jaguar XE: Pass opp, BMW!

Småbilene Infiniti Q30, Opel Astra og Renault Megane får også fem stjerner. Det samme gjør storebror Renault Talisman som kommer til neste år. I samme klasse kommer Kia Optima som også får toppkarakteren fem.

Svært mange av de nye bilene på markedet har en eller annen form for automatisk nødbremsefunksjon.

Les test av Opel Astra: Hatten av for Opel dnPlus (DN+) Er dette verdens sikreste bil?

Renault Talisman i sidekollisjonstest.
Renault Talisman i sidekollisjonstest. (Foto: Euro Ncap.)
 

De ikke fullt så gode:
Men det er ikke alle som er så sikre som disse bilene. Kabrioleten BMW Z4 er en ganske gammel bil nå, og det vises også på resultatet. Den får ikke mer enn tre stjerner, noe som må sies å være skuffende for det tyske bilmerket, selv om det er en nisjebil. Fra samme konsern kommer også Mini Clubman som bare ender opp med fire stjerner.

Nissan NP 300 Navara får fire stjerner, akkurat som konkurrenten Mitsubishi L200 i pickupklassen fikk tidligere i år.

Den bilen som gjør det dårligst er Lancia Ypsilon som ikke får mer enn to stjerner. Dette er en bil som ikke hentes til Norge, fra et merke som neppe har de lyseste fremtidsutsikter, uavhengig av denne kollisjonstesten. Bilen gjør det dårlig på viktige områder som passasjersikkerhet og sikkerhetssystemer.

Her er alle resultatene fra den siste testrunden:

Kilde: Euro Ncap

 

Les årets tidligere resultater:

Tre nye kollisjonstester  

Er dette verdens sikreste bil?

Fiat med dårlig kræsjresultat

Her kollideres en ny suv

Audi med mangel på teknikk

 

Se den nye Volvo S90 her:

Her er Volvo S90
Volvo skal etablere seg i premiumsegmentet med den nye store sedanen sin.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.