Dollarindeksen svekkes fra et syv måneders toppnivå, mens yen styrkes, etter at et uventet fall i Kinas eksport bidrar til å svekke tilliten til den globale veksten fremover.

Det skriver Bloomberg News torsdag, og legger til at svikten i kinesisk eksport bidro til å øke interessen for yen som såkalt tilfluktsvaluta.

Australske dollar svekkes til sitt laveste nivå, blant annet som følge av at Kina i sine utenrikshandelstall torsdag også rapporterte lavere import enn det markedet hadde ventet.

- Federal Reserve går varsomt frem

- De kinesiske handelstallene er skuffende. Den amerikanske sentralbanken følger med på det som skjer ellers i verden, og hvis situasjonen i Kina ikke er så sterk som folk tror, vil det føre til at Federal Reserve går varsomt frem. Dette vil kunne underminere dollarens styrke, sier Sim Moh Siong, valutstrateg i Bank of Singapore, til nyhetstjenesten.

«Selv om tallene svinger en del, og ofte inneholder støy, er tendensen utvilsomt negativ. Fall i eksporten viser at kinesiske eksportører rammes av svak utvikling i viktige eksportmarkeder, mens nedgangen i importen speiler lavere fart i den innenlandske økonomien», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Banken fremholder at kursen på kinesiske yuan ble svekket mot dollar allerede onsdag, og brøt gjennom det potensielt viktige 6,70-nivået.

«Bruddet kom etter en ukelang høytid i Kina, og kan føre til at den kinesiske sentralbanken vil vurdere å intervenere for å hindre ytterligere svekkelse», skriver DNB, som venter at yuan vil fortsette å svekkes til 6,90 mot dollar på 12 måneders sikt.

«Et mer haukete budskap til markedet»

Sannsynligheten for en amerikansk renteheving innen årsskiftet holdt seg ifølge Nordea Markets på rundt 68 prosent, etter at referatet fra seneste rentemøte i Fed ble offentliggjort onsdag kveld. For en uke siden lå sannsynligheten på 61 prosent.

Euro er torsdag morgen på sitt svakeste nivå mot dollar siden juli. Det var ikke noe i referatet som tilsvarte at Fed ikke skal hike i desember, så det var et mer haukete budskap til markedet, sier Nordea Markets i sin morgenrapport.

Kronen er torsdag morgen svekket med omlag to og en en halv øre mot euro, til 9,0800, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med nesten fire øre, til 8,2423.

Euro er svekket til 1,1015 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1030 dollar ved stengetid for markedet i New York onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,25 prosent, mot 1,24 prosent foregående handelsdag.

Les også:
Kinesisk handelssjokk: - Utsiktene er ikke lyse
DN Ekspress: Sjokkstup i Kinas eksport

 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Tid for dekkskifte. Har du husket denne?
Gjør du det selv så er det et par ting du må være oppmerksom på, spesielt om du har uorginale felger på dekkene dine.
02:12
Publisert:
 

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.