«Oljeprisfallet har ikke overraskende gitt ny oppside i EURNOK. Vi handler 9,73 i morges og vi er forsiktig med å si at dette er toppen. Så lenge det er press ned på oljeprisen (det ser ikke ut til stoppe med det første) vil det være press opp på EURNOK», heter det i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Ned 20 prosent

DNB Markets fremholder at oljeprisen bare siden årets begynnelse har falt med nesten 20 prosent, og at markedsaktørene synes å vente ytterligere nedgang. Bankens økonomer konstaterer at appetitten på norske kroner er «laber», og at kursen er svekket ytterligere det seneste døgnet.

Mange analytikere reduserer også sine anslag for oljeprisen fremover, og DNB visert til at de mest pessimistiske nå venter at oljeprisen kan komme til å falle så lavt som til 10 dollar fatet.

Den negative stemningen forklares hovedsakelig med svakere vekst i Kina, som tilsier lavere oljeetterspørsel.

Ifølge Handelsbanken Capital Markets ble kronekursen, målt ved den brede I-44 indeksen, svekket med en halv prosent i løpet av mandag, godt hjulpet av en fallende oljepris samtidig som norske inflasjonstall for desember kom inn på nedsiden av markedets konsensus.

Preges av oljeprisen

«Ettersom det er en god stund til nye norske nøkkeltall, vil trolig kronekursen i stor grad være preget av både utviklingen i oljeprisen og risikosentimentet i markedene den nærmeste tiden», sier Handelsbanken i sin morgenrapport.

Det er relativt stille på nøkkeltallsfronten tirsdag. Fra USA kommer JOLTS-rapporten (Job Opening and Labour Turnover Survey) som etter alt å dømme vil bekrefte fredagens sysselsettingstall om at det amerikanske arbeidsmarkedet utvikler seg i bra tempo, skriver Nordea Markets.

Kronen er tirsdag morgen svekket med om lag én øre mot euro, til 9,7288, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt én øre, til 8,9394.

Euro er styrket til 1,0882 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0860 dollar i New York sent mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,340 prosent, mot 1,324 foregående handledag.

Les også: Bilsalget tar av i Kina

Norwegian vurderer langdistansebase på Arlanda

Tror nedturen snur om 18 måneder

 

Se også på DNtv: David Bowie er død

David Bowie (69) er død
Plata Blackstar ble gitt ut på artistens 69-årsdag, som også ble hans siste. Bowie har gitt ut musikk i 50 år og står bak en lang rekke store hits.
01:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.