Storbanken Morgan Stanley har analysert økonomien til euro-landene, og resultatet er ikke hyggelig lesing.

Eurokrisen har halvert landenes økonomiske vekstkraft.

Ifølge den ferske analysen vil eurolandene kunne se frem til en BNP-vekst på mindre enn én prosent på lang sikt, under forutsetning av en konjunktur i balanse, skriver di.se.

- Vesentlig lavere

I år ventes eurolandenes samlede BNP å vokse rundt én prosent, og i snitt med 1,4 prosent de kommende årene. Det er særlig en svak utvikling i tunge land som Frankrike og Italia som trekker ned, men også svake utsikter i Finland og Nederland vil svekke veksten i euro-landene.

Etter 2018 mener Morgan Stanley at fasen med innhenting av økonomien er over i euro-sonen, og da blir den økonomiske veksten på magre 0,8 prosent, som er det langsiktige potensialet.

- Tallene er vesentlig lavere enn de rundt to prosentene i årlig vekst i tiårs-perioden før krisen, skriver analytikerne i rapporten.

Bremseklossene

Morgan Stanley lister opp en rekke forhold som i sporene av eurokrisen holder eurolandene tilbake sammenlignet med i begynnelsen av 2000-tallet.

* Gjeldsberget. Landenes statsgjeld i prosent av BNP fortsetter å vokse til tross for sviende kutt i underskuddene på statsbudsjettene. Statsgjelden i Hellas er ventet å passere 160 prosent av BNP i år. I Italia vil den nå 130 prosent og både Frankrike og Storbritannia vil snart ha en statsgjeld på rundt 100 prosent av BNP, som er snittet i eurolandene.

* Privat gjeld. Også i privat sektor er gjelden høy. Først og fremst er det næringslivet som nå strever med å håndtere gjelden, men også gjelden i husholdningene skaper bekymringer.

* Lavere produktivietsvekst på grunn av blant annet den høye langtidsarbeidsledigheten som svekker arbeidskraftens kompetansenivå og arbeidsmarkedets effektivitet. I tillegg har det nå i flere år vært fallende investeringer i næringslivet og lavere innovasjonstakt som også hemmer veksten i produktiviteten.

* Også en aldrende befolkning og stadig høyere energipriser er bremseklosser for den økonomiske veksten.

Les også: Her er eurosonens tikkende bombe

 

  Asia i dag: Verdensbanken kutter vekstprognosene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.