Eurolandene ble mandag kveld enige om å låne ut 150 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF), opplyser en kilde til AFP. Pengene skal brukes til stabilisering av den gjeldsrammende eurosonen.

Også fire EU-land som ikke er med i eurosonen, har sagt ja til å bidra, opplyste sjefen for eurosonen, Jean-Claude Juncker, mandag kveld, ifølge NTB. Det dreier seg om Sverige, Danmark, Polen og Tsjekkia.

Juncker ba samtidig G20-landene og andre store bidragsytere til IMF om å bidra til å tette igjen «globale finansieringsgap», slik at IMF har nok kapital til å stabilisere eurosonen.

Krisesamtaler
Finansministrene i EU avholdt krisesamtaler mandag ettermiddag for å diskutere hvordan Det internasjonale pengefondet IMF kan styrkes.

EU-ledernes plan, offentliggjort 9. desember, er å styrke IMF med 200 milliarder euro, slik at det vil være i stand til å bistå kriserammede europeiske land. Det var i forkant av møtet få forhåpninger om at finansministrene ville klare å komme til enighet om en full teknisk gjennomføring av planen.

Lite offisielt er meldt fra ettermiddagens samtaler, som strakk seg over tre timer i en telefonkonferanse. CNBC melder at det under møtet ble diskutert en plan for et tettere finanspolitisk rammeverk for å sikre eurosonen mot fremtidige gjeldskriser, lik den man er inni.

Storbritannia på sidelinjen
Ifølge ikke-navngitte kilder, har Storbritannia gjort det klart at de ikke vil bidra til å styrke IMF med inntil 200 milliarder euro, der 150 milliarder euro er planlagt å komme fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Storbritannia skal ha blitt bedt om å bidra med 30 milliarder euro, ifølge NTB, men sa nei.

- Det vil bli gjort forsøk på å få til en avtale om de 150 milliarder euroene som forpliktet av eurosonen, men det vil definitivt ikke skje i dag, og det ser virkelig ut som om vi vil komme inn under totalen på 200 milliarder euro for hele EU, uttaler en høytstående kilde i IMF til The Wall Street Journal.

Søker bidrag fra ikke-euroland
De ulike lederne i eurosonen ventet at 25 prosent av midlene på totalt 200 milliarder euro ville komme fra EU-land utenfor eurosonen De oppfordret også andre internasjonale bidragsytere om å vurdere ytterligere utlån, ifølge avisen. Finansmininster Sigbjørn Johnsen har tidligere uttalt at Norge vil kunne bidra til å styrke IMF.

Land som per i dag mottar krisehjelp fra EU og IMF, som Hellas, Portugal, og Irland, er ikke ventet å bidra. Dette kan imidlertid endre seg, opplyser kilder i EU til Wall Street Journal mandag.

Frist idag
Sverige skal ha sagt seg villig til å delta, på visse betingelser. Men, Storbritannias nei gjør det lite sannsynlig at målsetningen på 200 milliarder euro vil bli nådd, hevder CNBC. EU hadde satt dagen i dag, mandag, som uformell frist for å bli enige om de tekniske sidene ved låneplanen.

- Et irreversibelt prosjekt
Tidligere idag fremhevet den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi EU-ledernes ønske om å lage en ny og felles "finanspolitisk avtale". Han anser dette som en sterk base for å kunne respondere på krisen, og kalte euroen for et "irreversibelt prosjekt".

- Jeg er absolutt ikke i tvil om at euroens styrke, dens levedyktighet, dens irreversibelhet, sa Draghi, som samtidig tok et oppgjør med alle, spesielt utenfor euro-området, som bedrev dødsdømte spekulasjoner.

Finland har også sterkt motsatt seg strammere finanspolitisk overstyring, og å snu dem anses som en viktig brikke for i det hele tatt å kunne lykkes.

ECB tilbyr likviditet
I et forsøk på å opprettholde likviditeten i eurosonen, vil ECB onsdag tilby europeiske banker tre-årige lån for første gang. Frankrike håper at bankene vil bruke pengene til å kjøpe statsobligasjoner i eurosonen men med banker under press for å redusere risikoen og bygge opp kapital, kan det være et magert håp, påpeker CNBC.

Ratingbyrå advarer
Fredag konkluderte kredittvurderingsbyrået Fitch med at en "omfattende løsning" på krisen var teknisk og politisk sett utenfor rekkevidde. Fitch advarer om at seks euro-økonomier, inkludert Italia og Spania, vil kunne bli nedgradert i nær fremtid.

Les også:
Nye krisesamtaler for eurosonens finansministre

Norge vil gi nye lån til IMF

Draghi: Advarer mot å bryte ut av euroen

Draghi lurer på hvor det blir av pengene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.