Uansett utfall av etterforskning av Sveriges utenriksminister Margot Wallström, så kommer Sveriges utenrikspolitiske posisjon til å skades. Det kan samtidig få konsekvenser for ønskedrømmen om en plass i FNs sikkerhetsråd, skriver Dagens Nyheter.

Den svenske regjeringen har lenge kjempet for å heve Sveriges profil og standing internasjonalt. Nå kan det motsatte inntreffe.

Juholt-sammenligning

I et innlegg i Svenska Dagbladet i desember 2015 skrev Wallström at kandidaturet til sikkerhetsrådet «handler om Sveriges muligheter til å påvirke den urolige verdenen vi lever i». Nå etterforskes Wallström for korrupsjon, samtidig som hun allerede er kontroversiell internasjonalt etter uttalelser den siste tiden om blant annet Israel og Saudi-Arabia. Relasjonen til Russland er også svært kjølig, etter Sveriges harde linje mot Vladimir Putins politikk i blant annet Ukraina.  

Sakens kjerne er nå en leilighet Wallström har sikret seg gjennom fagforbundet Kommunal. Leiligheten er ifølge nyhetsbyrået TT direkte tilknyttet posten som utenriksminister. Nå etterforsker svensk økokrim om det som har skjedd er korrupsjon. Ifølge Økokrim er det «grunnlag for å anta» at det har blitt begått lovbrudd. Dette er imidlertid den laveste graden av grunnlag som trengs for å innlede en etterforskning.

Kommunal eier en lang rekke boliger i sentrale Stockholm, med lang ventetid for de som ønsker å leie. Wallström beskyldes slik sett for å ha brukt sin posisjon til å gå foran køen.

Blant annet sammenlignes nå det som har skjedd med den såkalte «Juholt-saken», da det ble avslørt at Socialdemokraternas tidligere partileder Håkan Juholt som riksdagsmedlem hadde mottatt dobbelt så mye boligstøtte som han hadde krav på. Etter en rekke tabber måtte Juholt til slutt gå av.

Velgerflukt

Wallström-saken slår også dårlig ut for Socialdemokraterna (S) i meningsmålingene, der partiet sammen med regjeringspartneren Miljöpartiet allerede har slitt lenge. I en fersk meningsmåling fra Inizio, gjort på oppdrag for Aftonbladet, er nå Sverigedemokraterna (SD) nest største parti i Sverige. SD puster også S i nakken med henholdsvis 22,2 og 23,2 prosent oppslutning.

Tirsdag kveld ankom den svenske statsministeren Stefan Löfven toppmøtet i Davos, der han overfor pressen samtidig understreket at det foreløpig ikke blir aktuelt å bytte ut Wallström eller tvinge henne til noen «time-out».

- Nei, nå får vi se hva denne etterforskningen viser. I mellomtiden skal Margot Wallström fortsette å gjøre sitt arbeid, sa Löfven til Aftonbladet.

På spørsmål om hvor belastende saken er for den sittende rødgrønne regjeringen, svarer statsministeren:

- Nå er det opp til rettssystemet å avklare det juridiske. Jeg har sagt tidligere at det er klart at det ville vært bedre hvis hun hadde skaffet seg bolig på annen måte.

Selv hilser Wallström igjen via sin pressesekretær at hun ikke har noe å skjule og at hun ønsker bruke kreftene på sin jobb som utenriksminister.

Andre nyheter

EU-bekymring: EU fremtid er i fare, advarer finansguru George Soros. I et intervju med det tyske magasinet Wirtschaftswoche begrunner Soros bekymringen med krise for euroen, økt nasjonalisme i land som Polen og Ungarn, konflikten i Ukraina og den alvorlige situasjonen med flyktningestrømmen.

Trygg i VW: Volkswagens Matthias Mueller fikk mye pepper etter sin rundtur i USA nylig, men sitter likevel trygt i sjefsstolen. Meningen var at Mueller i USA skulle forklare og unnskylde utslippsskandalen, men VW-sjefen fikk i stedet mer oppmerksomhet for at han benektet at selskapet hadde løyet. Etter et møte mellom Mueller og styret understreker selskapet at kritikken ikke får konsekvenser. Samtidig innrømmer Mueller at VW gikk over streken.

Markedet: Etter oppturen tirsdag var europeiske børser tilbake på nedgangssporet onsdag. Vedvarende oljeprisfall og bekymring for verdensøkonomiens helsetilstand tynger. Blant de store taperne i tidlig handel onsdag var oljegiganten Shell, som varsler svakere resultater og masseoppsigelser.

… og helt på tampen: Hvis mennesker fortsetter å kaste plast ut i naturen i samme tempo som i dag, så vil det målt i vekt være mer plast i havet enn fisk innen 2050. Det slår Ellen MacArthur Foundation fast, ifølge TT Nyhetsbyrån.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.