Det er på tide å advare om bobletilstander i svensk økonomi, ifølge sjeføkonom Mats Kinnwall i Industriarbetsgivarna.

- Ekstremt lave renter over lang tid øker hele tiden risikoen for at man får en boble. Vi kan se hvordan gjeldsgraden øker blant husholdninger og selskaper, sier han til Nyhetsbyrån Direkt, ifølge Svenska Dagbladet.

Kinnwall er bare én i en lang rekke økonomer som går kraftig til angrep på den svenske sentralbankens rentekutt og pengepolitikk.

Store tap

Nye tall viser at inflasjonen i Sverige stiger til det høyeste nivået på lenge. Overfor Dagens Nyheter sier sjeføkonom Torbjörn Isaksson i Nordea at det nok gir Riksbanken noe pusterom. Sentralbanken satte nylig renten ned til rekordlave - 0,5 prosent. En avgjørelse som fikk mange eksperter til å reagere.

Tidligere har blant annet professor Annika Alexius ved universitetet i Stockholm uttalt at Riksbanken gjøre dumme avgjørelser som kan føre til store tap lengre frem.

- Det som Riksbanken gjør nå er dumt på mange måter. Riksbanken hadde ikke behøvd å sette seg selv i denne situasjonen hvis de hadde fokusert på inflasjonen allerede i 2012, sa blant annet Alexius til Svenska Dagbladet.

- Renten er negativ og det får fryktelige effekter på andre ting, som stigende boligpriser. Riksbanken støvsuger markedet for statsobligasjoner. Det gjør at markedet fungerer dårligere, men også at Riksbanken risikerer å gjøre store tap lenger frem, la hun til.

Gått langt

Kinnwall tror ikke Riksbanken kommer til å nå inflasjonsmålet på to prosent i overskuelig fremtid. Til tross for den offensive pengepolitikken. Samtidig viser han til den kraftige boligprisoppgangen som det kanskje fremste eksempel på negative konsekvenser av pengepolitikken for folk flest. Det er også på bakgrunn av det sjeføkonomen trekker slutningen at Sverige er en «rentedopet økonomi på steroider».

- Negativ rente i en økonomi som vokser langt over tre prosent viser hvor absurd det har blitt. Reisen fra 2013 kan man nå i ettertid ha synspunkter på. Riksbanken gikk aldeles for langt, sier Kinnwall til Nyhetsbyrån Direkt.

 

Andre nyheter

Bygger ut tunnel: Eurotunnel, tunnelen og toglinjen mellom Storbritannia og fastlandet i Frankrike, skal forlenges for første gang siden åpningen for 22 år siden. Tunnelen skal forlenges med 600 meter for å gjøre mulig en ny overbygget stasjon ved Calais. Utbyggingen skjer for å stoppe migranter fra ulovlig å bruke toget for å komme over til den britiske siden, ifølge Daily Mail.

SD tilbake: Det innvandringskritiske svenske partiet Sverigedemokraterna (SD) går nå tilbake i meningsmålinger Det skjer etter en lang periode med oppgang, som i størrelse har tatt partiet helt opp i ryggen på Sveriges største parti – Socialdemokraterna. I den siste meningsmålingen til Aftonbladet/Inizio er SD igjen tredje største parti etter en nedgang på 1,3 prosentpoeng til 20,9 prosent.

Flyktningeklipp: Statlige bidrag for å få nyankomne flyktninger og asylsøkere i arbeid kan bli et kupp for svenske arbeidsgivere, ifølge Svenska Dagbladet. Ordningen i Sverige med såkalte «instegsjobb» gjør at arbeidsgiverne kan få opptil 80 prosent av lønnskostnadene dekket av staten. Med statlige lønnstilskudd kan for eksempel en arbeider i oppvasken koste 7.700 svenske kroner i måneden.

Markedet: Europeiske markeder tar et pust i bakken onsdag, etter flere dager med oppgang. Den toneangivende pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 åpnet ned 0,5 prosent. Oljeprisen trades noe lavere etter nye lagertall fra USA. Resultattall fra blant andre finansinstitusjonen Allianz vil stå i sentrum onsdag.

… og helt på tampen: En kvinne som tok av seg skjørtet i sikkerhetskontrollen på London-flyplassen Stansted får 80 pund i bot. Den tidligere skolelæreren tok av seg skjørtet i irritasjon, etter først å ha ventet lenge i køen og dernest da sikkerhetskontrollørene ga uttrykk for at hun kanskje skjulte noe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.