Volatiliteten som har herjet finansmarkedene i årets første måneder er en stor utfordring for hele sektoren, advarer nå Deutsche Bank-sjef John Cryan. Første kvartal er normalt sett en sterk periode for banksektoren.

Advarslene fra banksjefen, som ble offentliggjort i bankens årsrapport fredag, føyer seg inn i rekken med lignende uttalelser fra andre banker og finansinstitusjoner. Flere har varslet svakere resultater etter at kunder har skygget unna gjelds- og verdipapirmarkedet på bakgrunn av frykt for situasjonen i verdensøkonomien.

«Første kvartal kan vise seg bli utfordrende for sektoren som helhet. Deutsche Bank er intet unntak», skriver Cryan til bankens aksjonærer.

Lønnshopp

Utfordrende tider til tross, Deutsche Bank stopper ikke bonusfesten til ansatte av den grunn. Drøye 2,4 milliarder euro skal utbetales i bonuser for fjoråret, skriver Bloomberg. Utenom den mer variable kompensasjonen, økte det totale lønnsnivået til ansatte med fem prosent til 10,5 milliarder euro.

Deutsche Bank argumenterer med at bonusene og lønnsbetingelsene er nødvendig for å kunne konkurrere om de beste talentene i bransjen, og mener ikke banken ligger nevneverdig høyt sammenlignet med andre.

Bonusnivået i divisjonen for investmentbanking ble imidlertid kuttet med rundt en femtedel i fjor. En rekke toppsjefer aksepterte også kutt i deres variable kompensasjonsordninger.

Anshu Jain, som etter en svært turbulent periode gikk av som toppsjef i fjor, får på sin side fortsatt betalt limousintjeneste med sjåfør. Selv etter at han altså har sluttet i banken og har mottatt millioner av euro i sluttvederlag.  

Ras på børsen

Deutsche Bank er Europas ledende bank, med hovedkontor i Frankfurt og totalt over 101.000 ansatte på verdensbasis. Forrige måned sjokkerte banken med en resultatfremleggelse som viste et tap på 6,8 milliarder euro for 2015. Børsverdien er redusert med rundt 40 prosent bare det siste året. Banken har opplevd et skrekkår farget av omstrukturering, svakere makroforhold, samt blant annet enorme nedskrivninger og store utgifter til bøter og rettstvister.

John Cryan kom inn som toppsjef i juli i fjor. Med 215 milliarder euro i likviditetsreserver forsikrer han nå igjen om at kapitalbasen er «sterk» og at banken generelt fortsetter å være «veldig solid».

Andre nyheter:

Økt handelsoverskudd: Britenes handelsunderskudd med EU øker til nytt rekordnivå. Det viser ferske tall fra Office of National Statistics, ifølge Bloomberg. Statistikken viser et underskudd på 8,1 milliarder pund i januar og totalt 23 milliarder pund de siste tre månedene. Tallene kommer samtidig midt i en opphetet debatt om Storbritannia skal fortsette å være med i EU, eller om landet skal gå ut gjennom en såkalt «brexit».

Porsche øker: Volkswagen har vært gjennom en storm de siste månedene, men en trøst er det sikkert at datterselskapet Porsche kan vise til rekordresultater. Omsetningen i 2015 klatret til 21,5 milliarder euro, mens resultatet endte på 2,33 milliarder.

Ikea populært: Svenskene er tro mot landets egne selskaper når de skal velge arbeidsgiver. Ikea er Sveriges mest attraktive arbeidsgiver, skal man tro en omfattende undersøkelse gjennomført av analyseselskapet ICMA. Undersøkelsen, som er gjengitt i Dagens Industri, viser at Sveriges Television, Sveriges Radio, Volvo, Systembolaget, Bonnier og SAS havner på de neste plassene på listen over stedene der svenskene aller helst vil jobbe.

Markedet: Europeiske børser steg til dels kraftig etter åpning fredag. Det skjer etter at oljeprisen fortsetter å styrkes, samt at markedet evaluerer de nye tiltakene varslet torsdag av Den europeiske sentralbanken (ECB). Banksektoren gjør det spesielt godt i aksjemarkedene fredag.

… og helt på tampen: Caitlyn Jenner, tidligere kjent som Bruce Jenner, skal reklamere for H&Ms nye sportskolleksjon. Det skriver Svenska Dagbladet, som siterer Daily News. Bruce Jenner vant olympisk gull som utøver. Han byttet navn til Caitlyn etter en kjønnsoperasjon i 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.