Det var i januar 2012 at Europakommisjonen for første gang la frem EU Data Protection Reform til behandling. Etter år med forhandlinger kom de 28 EU- landene frem til enighet om reformene sent tirsdag kveld, ifølge en pressemelding fra EU. Et endelig avtaleutkast skal nå utarbeides, før alt formelt ventes vedtatt i Europaparlamentet rett over nyttår.

Avsløringer

Med en avtale dannes det EU beskriver som et «Digital Single Market». Reformer skal samle regelverket for Europa og gjøre kontinentet bedre rustet for den digitale alderen. Bakgrunnen er også undersøkelser som viser at 90 prosent av europeerne ønsker like lover og beskyttelse i hele EU. En avtale vil slik sett sette punktum for et sammensurium av ulike regler for databeskyttelse i de ulike landene.

- Dette er på høy tid. Vi har arbeidet med dette i fire år og jeg tror faktisk at det vedtas, sier Christel Schaldemose, europaparlamentariker for danske Socialdemokraterne, til Berlingske.

Det har vært en økende frykt også i Europa for hvordan data brukes og videreselges. Ikke minst etter avsløringer om hvordan den amerikanske etterretningstjenesten NSA foretar masseovervåking av tele- og datatrafikken verden over, en svært kontroversiell sak også it-giganter som Apple, Microsoft og Facebook har blitt trukket inn i.

Aldersgrense

EU-borgere skal blant annet nå få rett til å få gamle opplysninger om dem selv slettet fra nettet. Barn og ungdom under 16 år skal kun ha mulighet til å opprette brukerkontoer på sosiale nettverk som Facebook, Instagram og Snapchat dersom foreldrene samtykker, ifølge Guardian.
Forslaget skal ha fått ledelse i selskaper som Google, Facebook og Twitter til å gå i taket. Bransjen har i flere år drevet en intens lobbyvirksomhet for at dagens aldersgrense på 13 år skal bli stående.

Gigantbøter

Blir forslaget vedtatt kan det utgjøre en trussel mot hele forretningsmodellen til selskaper som lever av databanker med opplysninger personer legger igjen på sosiale medier, ikke minst tenåringer.
Nytt er samtidig de bøtene EU-myndigheten truer med. Fremover vil virksomheter kunne bli ilagt bøter på opptil fire prosent av den globale årsomsetningen, ifølge Berlingske. Regelbrudd vil dermed kunne bety mange milliarder i tapt inntekt for de største it-gigantene.

Andre nyheter

Nordisk asylkrangel: Den danske regjeringen går igjen i strupen på svenske kolleger i det som har utartet seg til en følelsesladet nordisk flyktingekrangel. Det er spesielt den svenske regjeringens krav om at transportselskapene skal nekte innreise for personer uten id-papirer som opprører den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

- Nå tar man beslutninger som i praksis opphever asylretten for flyktninger uten id-papirer og som også har beklagelige konsekvenser for Öresundregionen, sa Rasmussen i Folketinget tirsdag, ifølge Sveriges Radio. Han understreket samtidig at Danmark hverken vil ta over svensk asylpolitikk eller de flyktninger Sverige nå ikke vil ha.

Kvinnemilliarder: Antall kvinner som er milliardærer i dollar er syvdoblet de siste 20 årene. Det skriver The Guardian, som har fått innsyn i en ny rapport utarbeidet av storbanken UBS og Pricewaterhousecoopers. Likevel er det fortsatt langt færre kvinner med minst én milliard dollar i likvider enn det er menn med tilsvarende sum. 145 kvinner i verden er dollarmilliardærer, mot 1202 menn.

Markedet: Også i de europeiske markedene onsdag handler nesten alt om neste skritt fra den amerikanske sentralbanken. I lang tid har den generelle oppfatningen vært at Federal Reserve vil heve renten for første gang siden 2006. Usikkerhet og nervøsitet for hva som faktisk kommer til å skje er likevel stor. Den pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 åpnet svakt opp onsdag, før den den relativt kjapt svingte tilbake inn i negativt territorium.

… og helt på tampen: Hva med en sofa i heisen opp skibakkene i vinter? Det kan bli virkelighet i svenske Sälen, etter at møbelkjeden Mio har kjøpt rettigheter til Skistars stolheiser på stedet. I første omgang skal to av stolheisene formes som sofaer, melder di.se.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.