Sjokkbølgene i bilbransjen har fortsatt ikke lagt seg etter avsløringene om at bilgiganten Volkswagen har jukset med utslippstester. Nå skriver den finske næringslivsavisen Kauppalehti at Nokian kan ha jukset med visse testresultater, for at dekkselskapets produkter skulle fremstå som bedre enn konkurrentenes.

Ville vinne

Da den finske børsen åpnet for handel fredag morgen stupte børsverdien på Nokian umiddelbart ti prosent. Ifølge Kauppalehti kan dekkprodusenten gjennom flere år ha manipulert testene av selskapets dekk, for på den måten å kunne vinne internasjonale dekktester. Avisen viser til interne eposter fra selskapet.

Dekkene som ble sendt til medier og andre for testing skal ha vært endret og rettet på slik at de ville fremstå best mulig, men var ikke i vanlig produksjon og tilgjengelig i åpent salg.

«Når organisasjoner som testet kjøpte Nokian Renkaat-dekk rett fra forhandler, så fremsto de ikke like bra i testene», skriver en intern person kjent med prosessene, ifølge Kauppalehti.

Den påståtte manipulasjonen skal gjelde både selskapets sommer- og vinterdekk.

Innrømmer

Mistanken om juks skal ha oppstått da det tyske bilbransjeforbundet ADAC testet Nokian-dekk som var kjøpt i butikk. I de testene klarte dekkene seg bare middelmådig.

Overfor Kauppalehti skal også toppsjef Ari Lehtoranta ha innrømmet uregelmessigheter tidligere i selskapets testrutiner, men han benekter samtidig at noe slikt skjer i dag.

Nokian er en kjempe i dekksammenheng, med en omsetning i 2015 på knapt 1,4 milliarder euro.

Formel 1-legenden Mika Häkkinen ble nylig utpekt som «ambassadør» for selskapet, og skal bidra aktivt i markedsføringen i årene som kommer.

Andre nyheter

Kjøper gull: Kjøp av gull er den beste forsikringen mot pågående uro og turbulens i markedet. Det mener Deutsche Bank, ifølge Bloomberg.  Storbanken anbefaler investorene kjøp av gull, til tross for at gullprisene allerede ligger på historisk høye nivåer.  

Damene tar grep: Det skjer et generasjonsskifte i Wallenberg-familien, regnet som den mektigste familien i svensk næringsliv. Nyhetsmagasinet Fokus har gjort en gjennomgang av de seks arvtagerne som nå pekes ut. Av dem er fire kvinner. Blant andre Lovisa Wallenberg, datter til Jacob Wallenberg. Den kvinnelige dominansen blant de kommende arvtagerne vekker oppsikt, etter at familien har vært styrt nærmest utelukkende av menn de siste 160 årene.

Markedet: Europeiske børser fortsetter oppover torsdag. Positive resultater fra toneangivende selskaper og signaler fra sentralbanker om økonomiske hjelpetiltak bidrar til oppgangen. De neste dagene vil investorene vurdere signaler fra G-20-møtet i Shanghai.

… og helt på tampen: En «brexit» vil gi bedre brødristere, mener den britiske politikeren David Coburn. Han mener regulering fra EU gjør at dagens brødristere i England gjør at brødet blir «all peely-wally», ifølge Independent.

Les også: Flyktninger til rikingstrøk

«Vi er et bitte lite Mikke Mus-konsern i et stort mediehav»

Netcom-navnet er historie

Klarer ikke bli enige om Saudi-Arabias skjebne

Se DNTV: Hadde aldri tid til å trene
Hadde aldri tid til å trene
01:30
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.