Det er en utvikling som er tydelig i svært mange av verdens storbyer: Boligprisene stiger raskt, ofte nærmest galopperende. Ikke minst er konkurransen blant førstegangskjøperne knallhard.

Innen 2020 må en førstegangskjøper i sentrale deler av London ha en årsinntekt på minst 106.000 pund, drøye 1,2 millioner kroner, for å ha råd til en gjennomsnittlig bolig. Det er opp fra en nødvendig årsinntekt på rundt 80.000 pund i dag, ifølge Telegraph.

For stadig flere blir leiemarkedet eneste alternativ, i Storbritannia gjerne kalt «generation rent».

Drømmer knust

Beregningene som viser hvordan stadig færre vil ha råd til å eie egen bolig er gjort ved London School of Economics (LSE), og legger til grunn at boligprisene generelt i Storbritannia vil fortsette å stige med minst 23 prosent tortalt de neste tre til fire årene.

- Når boligprisen stiger seks ganger raskere enn snittlønnen, så er det ikke så rart at folk på vanlig inntekt blir utestengt fra muligheten til å eie egen bolig, sier daglig leder Campbell Robb i Shelter til Telegraph.

- Med en situasjon som bare blir verre, så vil generasjonen av leietakere bli tvunget til et liv i dyre og ustabile leieforhold. De kan vinke farvel til drømmen om en egen bolig å slå rot i, legger han til.

Betalingsproblemer

Tall fra StepChange, som hjelper gjeldsofre i Storbritannia, viser samtidig at også antall leietakere som henvender seg til dem med betalingsproblemer er mer enn doblet bare de siste fire årene. Også leienivåene stiger langt raskere enn gjennomsnittsinntekten, viser undersøkelser gjengitt av The Observer og Guardian.

- Den raske økningen av våre klienter som bor i en leid bolig er veldig bekymringsfull. Folk som leier bolig opplever økende sårbarhet i takt med at leienivåene vokser langt raskere enn lønningene. Vi ser flere og flere som sliter, sier daglig leder Mike O`Connor i StepChange.

Superrike leier

Men «generation rent» får nå også selskap i leiemarkedet av stadig flere superrike, de som kjøper boliger til over ti millioner pund, ifølge Financial Times. Årsakene er imidlertid noe annerledes enn blant mer vanlige folk. Ifølge eiendomsmeglere avisen har snakket med er det blant annet usikkerhet rundt en mulig «brexit», der Storbritannia kan gå ut av EU, som har lagt en demper på kjøpsvilligheten. Også skepsis og mistanke etter Panama-papirene rundt det å bruke stråselskap til kjøp av eiendom, gjør de superrike bekymret.

- Ingen regner med at de dyreste boligene kommer til å være verdt ti prosent mer i løpet av nærmeste fremtid. De fleste tror heller de vil være verd mindre, sier eiendomsmegler Henry Pryor til Financial Times.

 

Andre nyheter

Smell for London: Nå kaster også Mark Carney seg for fullt inn i «brexit»-debatten. London vil få seg en smell dersom Storbritannia forlater EU, advarer den britiske sentralbanksjefen. Spesielt er han bekymret for konsekvensene for Londons finansdistrikt City. Overfor finanskomiteen i House of Lords ga Carney uttrykk for at det ved en «brexit» er «mindre sannsynlig» at London vil klare å opprettholde dets posisjon som en av verdens ledende finansmetropoler.

Nektet ta på kvinne: Miljöpartiet har befestet en posisjon blant de mektigste i svensk politikk og Yasri Khan var en stigende stjerne i partiet. Nå trekker imidlertid Khan sitt kandidatur til partistyret. Årsaken er massiv kritikk etter at han nektet å ta en kvinnelig reporter fra TV4 i hånden etter et intervju, ifølge Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22666780.ab. Han begrunner handlingen med at han er oppvokst med en holdning om at fysisk berøring med det andre kjønn er «veldig intimt». Saken har også skapt bølger innad i Miljöpartiet.

Markedet: Europeiske børser vippet rundt nullstreken onsdag etter nytt tilbakefall i oljeprisen. Samtidig fortsetter resultatsesongen å sette sitt preg på markedene. Selskaper som den danske biotech-giganten Novozymes og bryggeriselskapet Heineken var blant vinnerne etter å ha lagt frem resultater som slo analytikernes estimater. Den britiske luksuskjeden Burberry så imidlertid markedsverdien falle etter at Goldman Sachs kuttet dets vurdering av selskapet.

…og helt på tampen: Tidligere var det første menneske ut i verdensrommet og dernest månelanding det handlet om. Nå er det store kappløpet jakten på aliens, eller romvesener, ifølge CNBC. Både Russland og Vest-Europa er ledende i jakten på andre former for liv innenfor vårt solsystem og ellers i galaksen.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.