Nyttårsgaven fra myndigheter i Kreml til politikere og byråkrater er en ny bok med sitater fra Vladimir Putin. Samlingen, som skal være på nærmere 400 sider, omfatter sitater fra i alt 19 av presidentens viktigste taler.

Putin-rådgiver Vyacheslav Volodin, som skal være hjernen bak boken, mener den er «obligatorisk lesning for enhver politiker», ifølge RBC.
«Ord som forandret verden» er tittelen på boken som også skal legges ut for salg og oversettes til engelsk.

Putin-kritikere trekker paralleller til propaganda og tidligere bokprosjekter fra diktatorer som Josef Stalin og Mao Zedong, ifølge The Telegraph.

Økonomisk elendighet

Samtidig får Putin strykkarakter i en spørreundersøkelse Bloomberg har gjort blant 22 ledende økonomer og analytikere. I undersøkelsen gir 27 prosent av de spurte karakteren F, den dårligste karakteren mulig, til den russiske presidenten for håndteringen av landets økonomiske krise.

Halvparten av de spurte mener Putin fortjener enten en C eller D, mens bare én gir presidenten A.

Russland sliter svært tungt på grunn av lav oljepris og omfattende sanksjoner som en konsekvens av innblandingen og konflikten i nabolandet Ukraina. Den russiske valutaen har kollapset og landet er inne i den lengste resesjonen på flere tiår.

  - Mannen som trakk i trådene fortjener F

- Hele den økonomiske elendigheten er forsterket av sanksjoner som ble innført mot Russland på grunn av dets utenrikspolitikk i Ukraina. Mannen som tilsynelatende trakk i trådene fortjener bare en F, sier sjeføkonom Nerijus Maciulis i Swedbank til Bloomberg.

I den samme spørreundersøkelsen får Putins regjering en snittkarakter på C, mens sentralbanken og finansministeriet får B.

Denne uken ble det klart at den økonomiske krisen i Russland også gjør at utviklingsbanken Vnesheconombank (VEB) trenger akutt nødhjelp, anslagsvis i størrelsesorden 150 milliarder kroner.

 Liker alle russiske kvinner

Sliter du med å finne en kalender som kan henge på kjøkken- eller kontorveggen i 2016? I så fall har Putin-tilhengere en mulig løsning også for det. En ny kalender, som en russisk utgiver håper skal bli en bestselger, viser nemlig Putin i 12 forskjellige positurer, der han gjør alt fra å trene i bar overkropp til å lukte på blomster og klappe små hunder.

Også sammen med bildene er det ifølge BBC sitater fra Putin. For måneden mars siteres han for eksempel på følgende måte:

- Jeg liker alle russiske kvinner. Jeg synes russiske kvinner er de mest talentfulle og mest pene.

Putin fikk nylig betydelig omtale i internasjonal presse etter uttalelser der han lovpriser den kontroversielle amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Ifølge Huffington Post skal Putin ha beskrevet Trump som blant annet en fargerik og brilliant leder. Trump på sin side skal tidligere ha uttalt at han «sannsynligvis vil komme overens veldig godt» med Putin.

 
Andre nyheter

Tysk børsvinner: Til tross for blant annet Volkswagen-skandalen er den tyske børsen en vinner blant europeiske børser i 2015. Etter et svært turbulent år, der nye toppnoteringer ble fulgt av bratte nedturer, er nøkkelindeksen Dax fremdeles opp rundt 11 prosent for året. Analytikere Bloomberg har vært i kontakt med tror tyske aksjer blir blant vinnerne også i 2016. Tyske industrilokomotiv ventes bli løftet frem av lave oljepriser og en svak euro.

Svensk feilspor: Sverige er på feil spor. Det er konklusjonen til et flertall av svenske velgere som SVT har spurt, ifølge di.se. Velgerne fikk svare på spørsmålet «Tror du Sverige er på vei i riktig retning eller feil retning?». 47 prosent svarte «feil retning». Også svenske sosialdemokrater blir nå stadig mer skeptiske til sin egen regjering.

Markedet: Nok en gang er det oljeprisen som preger utviklingen på europeiske børser. Åpningen var blandet på ledende børser i Europa onsdag. Fornyet frykt for svakheter i den generelle økonomien gir også utslag. Bant annet advarer IMF-sjef Christine Lagarde om at den økonomiske veksten i 2016 vil bli skuffende.

 …og helt på tampen: Reykjavik var den eneste hovedstaden der innbyggerne fikk oppleve en snørik og hvit jul i 2015. Selv i byer som Helsinki og Moskva, som vanligvis er sikre kort for en hvit jul, var det i år barmark, ifølge danske TV2.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.