Dagen før David Cameron reiser til det svært viktige toppmøtet i Brussel ventes Storbritannias statsminister bruke onsdagen til en siste runde med telefonsamtaler til andre EU-topper. Cameron ønsker blant annet å sikre innflytelse for land utenfor eurosonen og ikke minst begrense  trygdeutbetalinger til migranter fra andre EU-land. Nå går imidlertid østeuropeiske land i strupen på den britiske regjeringen.

Ekstra mil

Polen, Slovakia, Ungarn og Tsjekkia, også kalt V4-landene, har nå avgjort at de vil avvise forslag om å begrense barnetrygd til deres statsborgere som arbeider i Storbritannia.

V4 krever at eventuelle reduksjoner i barnetrygd uansett bare skal gjelde nye søkere, ikke de av deres statsborgere som allerede er i Storbritannia. Cameron har allerede måttet gi opp sitt opprinnelige krav om at all barnetrygd til utenlandske statsborgere med barn boende utenlands skulle stoppes.

EU-president Donald Tusk legger ikke skjul på at det fortsatt er betydelig forhandlinger som gjenstår

- Standpunktet til V4 er veldig tydelig. Etter min mening er det ingen tvil om at det er en ekstra mil vi må gå for å kunne nå en enighet, sa Tusk under et besøk til Tsjekkia.

- Saken om tilgang til trygd fortsetter å være det mest sensitive, sa han.

Motvillige stormakter

Ifølge dokumenter lekket til den britiske avisen Telegraph vil ikke Cameron ha mye mer å hente i siste innspurt av forhandlingene. Ifølge avisen vil britene møte betydelig motstand fra også Belgia, Frankrike og Spania.

Storbritannia må blant annet bli enige med Frankrike om avtaler som skal regulere relasjonen mellom land som bruker euro og de som ikke gjør det. Franskmennene vil unngå at britisk finansnæring skal slippe unna regler andre EU-land må holde.

Det som uansett er klart er at ingen ønsker forhandlinger som trekker ut i tid. Slik sett er en avtale fortsatt det mest sannsynlige utfallet av denne ukens toppmøte, ifølge BBC. Blir det enighet venter en folkeavstemning i Storbritannia om fortsatt EU-medlemskap, trolig til sommeren.

Angripes

På hjemmebane angripes Cameron allerede av kritikere som mener han ikke oppnår nok i forhandlingene med de andre EU-toppene. Bedre blir det ikke av at en enighet denne uken kan bli utvannet og mindre ønskelig for britene når forslagene sendes til behandling i de ulike landenes nasjonalforsamlinger.

Internasjonale storselskaper truer med å forlate Storbritannia hvis det blir nei-flertall. Finanshuset Goldman Sachs mener på sin side at det britiske pundet vil falle opptil 20 prosent ved en «brexit».

Cameron ser imidlertid ut til å få støtte fra prins William i arbeidet med å holde Storbritannia i EU. På en tilstelning for diplomater i det britiske utenriksdepartementet denne uken kalte prinsen Storbritannias evne til å stå sammen med andre nasjoner for «grunnfjellet for vår sikkerhet og velstand». Støtten fra kongehuset skal ha overrasket Cameron, ifølge Guardien.

Andre nyheter

Boligskandale vokser: Først var det Sveriges utenriksminister Margot Wallström som havnet i politiets søkelys, mistenkt for korrupsjon, etter å ha fått en leilighet eiet av LO-forbundet Svenska Kommunalarbetareförbundet – oftest bare omtalt som Kommunal. Nå avslører Aftonbladet at også fagforeningstopp Tommy Ohlström har fått en luksusleilighet i sentrale Stockholm, til tross for at han allerede eide og bodde i en leilighet ikke langt unna. Ohlström er nåværende toppsjef i Kooperative förbundet, og har tidligere hatt toppjobber i LO, for Socialdemokraterna og vært statssekretær. Etter å ha blitt tildelt leieleiligheten på 180 kvadratmeter av Kommunal, skal Ohlström og hans kone ha solgt leiligheten de eide for rundt 11 millioner kroner. Svenska Dagbladet avslører på sin side at forsvarsminister Peter Hultqvist fikk en attraktiv leiekontrakt i Stockholms mest fasjonable bydel Östermalm av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Det til tross for at leilighetene i henhold til vedtektene bare skal tildeles ansatte innen forsvaret eller elever ved Försvarshögskolan.

Markedet: Europeiske børser opplevde til dels kraftig oppgang onsdag etter prisoppgang for olje forventninger til positive signaler fra den amerikanske sentralbanken. Halvveis ut i resultatsesongen skaper imidlertid resultater fra toneangivende selskaper bekymring. Blant annet en rekke banker og industriselskaper leverer de største resultatavvikene siden finanskrisen.

…og helt på tampen: Superrike må smøre seg med tålmodighet hvis de ønsker nytt privatfly. De mest populære modellene fra Gulfstream har nå opptil to års ventetid, ifølge Dagens Industri.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.