Volatiliteten i det britiske valutamarkedet øker til dels enormt og pundet svekket seg mot andre nøkkelvalutaer onsdag. Kostnaden for å forsikre seg mot fremtidige fall i pundet steg samtidig kraftig. Uroen i det britiske valutamarkedet er den største på flere år, og kommer nøyaktig tre måneder før britene etter planen den 23. juni skal stemme om landets medlemskap i EU. Investorene frykter en rekke «shake-ups» de neste månedene, ifølge Guardian.

Nedgradering

Moody´s advarer nå om at britiske selskaper vil kunne oppleve nedgraderinger i kredittverdigheten dersom Storbritannia forlater EU, ifølge Guardian. Det vil igjen kunne øke lånekostnadene for britiske virksomheter. Ifølge kredittvurderingsselskapet vil konsekvensen kunne bli at utenlandske investorer skygger unna og at resultatene til toneangivende selskaper som handler med resten av EU blir skadelidende.

Også i kontorene til Bank of England vokser bekymringen. Sentralbanksjef Mark Carney advarte nylig britiske parlamentsmedlemmer om at dersom Storbritannia går ut av EU så vil det være den klart største risikoen for landets økonomiske stabilitet. En mulig «brexit» står ikke uventet på toppen av agendaen når sentralbankens Financial Policy Committee, som har som hovedoppgave å opprettholde nettopp finansiell stabilitet, møtes onsdag.

Londons borgermester Boris Johnson, som er tilhenger av en «brexit» vitnet i går foran parlamentets finanskomite. Han startet sitt innlegg med å argumentere for at det ikke vil skade Londons finansdistrikt City dersom britene går ut av EU. Johnson er favoritt til å overta etter David Cameron som statsminister.

Cameron, som ønsker at britene opprettholder medlemskapet, brukte på sin side den svært lønnsomme britiske alkoholindustrien som eksempel på en bransje som vil slite dersom dagens handelsavtaler med EU må reforhandles.

Barrierer

Kjendismilliardær Richard Branson advarer nå om at en eventuell exit fra EU vil være blant de verste avgjørelsene britene noensinne har tatt. Ifølge gründeren av blant annet Virgin Group vil skaden for Storbritannia og menneskene som bor der være enorme.

- Hvorfor skape disse barrierene? Hvorfor skape alt dette byråkratiet som kommer til å gi et mareritt av ekstra skatter og arbeid. Unødvendig. Vi har et strålende marked, så la oss gjøre det beste ut av det, sa Branson da han nylig lanserte Virgins nye tog i London, ifølge International Business Times.

Styreformann John Nelson i Lloyds, blant britenes fremste finansielle flaggskip, understreket under en resultatfremleggelse onsdag at en «brexit» vil skade virksomheten.

- Rundt 90 prosent av vår kapital og business kommer fra utsiden av Storbritannia. Det vil redusere hvor attraktive vi er å investere i som et marked dersom vi ikke er del av EU, sa Nelson til Reuters.

Andre nyheter

19 år og pensjonist: Den svenske regjeringen foreslår å senke aldersgrensen for førtidspensjonering fra 30 til 19 år, ifølge Dagens Nyheter. Dessuten skal langtidssykemeldte unge ha muligheten til å fortsette få utbetalinger dersom de begynner studier.

- Dette handler også om å frigjøre ressurser for enda mer å kunne fokusere på de der det finnes et potensial igjen for at de skal kunne ta seg tilbake til arbeidsmarkedet, sier socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Kutter bankjobber: Credit Suisse kutter ytterligere et par tusen arbeidsplasser knyttet til bankens divisjon for globale markeder. Sammen med tidligere varslede jobbkutt skal Credit Suisse dermed kutte totalt 6000 ansatte. Det utgjør over ti prosent av bankens totale antall ansatte. Kuttene kommer etter store inntektsfall innen trading.

… og helt på tampen: Britiske National Environment Research Council (NERC) valgte avstemning på internett da et nytt forskningsskip i milliardklassen skulle få navn. De skulle de aldri ha gjort, ifølge Dagens Industri. Nå risikerer skipet å få navnet Boaty McBoatyface.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Oljetungt på Oslo Børs

Belgia bekrefter terrormistenktes identitet

Zimbabwe avslutter avtaler med utenlandske selskaper

Har du fått med deg denne?

Skikjørerens verste mareritt
Thomas T. Kleiven har hele livet vært på jakt etter den perfekte snøen. Men midt i en fransk fjellside havnet han i sitt livs verste mareritt.
00:38
Publisert: