En siste innbetaling på 374 millioner britiske pund setter sluttstrek for en juridisk og diplomatisk saga som på et tidspunkt også tok forholdet mellom Island og Storbritannia til frysepunktet. Ifølge islandske myndigheter har landet nå fullt ut gjort opp for seg overfor internasjonale kunder i den konkursrammede nettbanken Icesave.

Rettsrunder

«Remember Icesave?», skrev Islands utenriksdepartement i en melding på twitter sent tirsdag ettermiddag. Sammen med meldingen var en link til en artikkel i den islandske avisen Morgunbladid, der det blant annet er et bilde av sprudlende champagne.  

- Det har vært mange faser på veien og jeg tror nå at vi har kommet til enden, sier den islandske finansministeren Bjarni Benediktsson til mbl.is. Han understreker at han er henrykt over nyheten.

Det var da den islandske nettbanken Icesave og morselskapet Landsbanki kollapset under finanskrisen i 2008 at bråket startet. Britiske og nederlandske kunder mistet den gangen alle innskuddene de hadde i banken. Myndighetene i Nederland og Storbritannia utbetalte erstatning til kundene, men krevde samtidig flere titalls milliarder kroner tilbake fra Island. I årevis gikk saken for domstolene, der saken handlet om Island hadde brutt EØS-avtalen om det såkalte direktivet for innskuddsgaranti.

Vanskelig kapittel

I forkant av innbetalingen denne uken hadde britiske Financial Services Compensation Scheme allerede fått tilbakebetalt totalt 3,82 milliarder pund, ifølge Guardian.

- Dette konkluderer en lang og til tider et vanskelig kapittel hva gjelder å gjøre opp for de konkursbegjærte bankene, sier Benediktsson til mbl.is.

Siden den verste finansielle krisen i Islands historie, da de største bankene kollapset med med 85 milliarder dollar i gjeld, har landet nå returnert til økonomisk vekst, ikke minst takket være turisme og eksport av blant annet fisk.

Inntil nylig var Islands hovedbekymring at for mye kapital gikk ut av landet. Nå handler det om at for mye kommer inn, ifølge Bloomberg.

Andre nyheter

Fotballmilliarder: Telefonica, den største teleoperatøren i Spania, betaler 2,4 milliarder euro for rettighetene til å vise spansk toppfotball. Avtalen med Mediaproduccion innebærer at Telefonica gjennom dets tjenester for betal-tv får vise kampene i den spanske toppdivisjonen, samt Champions League og European League. Avtalen gjelder for tre år, ifølge Bloomberg. Telefonica kontrollerer allerede 85 prosent av det spanske markedet for betal-tv generelt.

Svensk VW-trøbbel: Etterforskning  av Volkswagen med mistanke om grovt bedrageri er innledet i Sverige. Det skriver Dagens Nyheter. Det er høstens avsløringer om at Volkswagen skal ha manipulert utslippstall for dets biler som har fått Riksenheten mot korruption til å starte etterforskningen.

- Vi kan konstatere at det er stor sannsynlighet for at brudd er begått også i Sverige, ettersom disse manipulerte kjøretøyene er importert og solgt i Sverige, sier statsadvokat Alf Johansson til Dagens Nyheter.

Gigantvarehus utvider: Det gigantiske varehuset i Ullared, som eies av Gekås, skal utvide størrelsen med 20 prosent fra dagens nivå på 25.000 kvadratmeter. Kostnaden beregnes til noen hundre millioner kroner, ifølge Dagens Industri. Gekås har hatt enorm salgssuksess, også blant nordmenn, med sitt varehus som minner om de aller største i for eksempel USA.

Markedet: Oppgang onsdagen gir et etterlengtet pusterom for europeiske børser, til tross for vedvarende uro innen olje og rundt helsetilstanden til Kinas økonomi. Den toneangivende pan-europeiske aksjeindeksen Stoxx 600 var opp 0,9 prosent da børsene åpnet. De neste dagene ventes resultatsesongen stå sentralt, med tall fra blant andre britiske Sainsbury´s og franske Sodexo onsdag.

…og helt på tampen: Pasienter som er syke av stress kommer i hovedsak fra offentlige arbeidsplasser. Det viser en rundspørring gjort av Ugebrevet A4 i Danmark. Rundspørringen er gjort hos de syv største arbeidsmedisinske klinikkene i Danmark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.