Etter årets siste toppmøte i Brussel er EU-lederne enige om å «ta tilbake kontrollen» over de europeiske grensene. Det var likevel få konkrete vedtak rundt hvordan EU faktisk skal sikre bedre ordninger med bølgen av flyktninger som søker seg til Europa.

I Sverige konkluderer granskninger gjort av blant andre Dagens Nyheter med at beredskapen ikke holdt mål da krisen først kom. Ifølge den svenske avisen lyste varsellampene tidlig og advarsler kom fra hjelpeorganisasjoner, tjenestemenn og kommuner gang på gang i løpet av våren og sommeren 2015. Likevel har ikke samfunnet vært godt nok rustet for at rundt 170.000 mennesker vil søke asyl i Sverige i år. Noen perioder har det kommet nær 2000 flyktninger per dag.

Vender ryggen

Kritikken rammer også den svenske regjeringen hardt og har sendt velgeroppslutningen i tilnærmet fritt fall. Nærmere en halv million velgere har vendt de rødgrønne regjeringspartiene ryggen bare siden valget for knapt halvannet år siden. Det viser en ny spørreundersøkelse, gjort av Ipsos i samarbeid med Dagens Nyheter.
Socialdemokraterna og Miljöpartiet til sammen har nå en oppslutning på rundt 30 prosent. Ifølge desembermålingen har Socialdemokraterna støtte fra 24,7 prosent av velgerne, den laveste oppslutningen siden lederkrisen i partiet i januar 2012. Oppsiktsvekkende er det samtidig at en stor del av velgerne som tidligere stemte Socialdemokraterna nå oppgir at de i stedet foretrekker det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

- Ser man på de som stemte på Socialdemokraterna i riksdagsvalget, så skulle ti prosent av dem stemme på Sverigedemokraterna i dag, sier David Ahlin, opinionssjef hos Ipsos til Dagens Nyheter. Han trekker klare paralleller mellom tilliten til regjeringen og håndteringen av flyktningkrisen.

- Det der tror jeg henger sammen, sier Ahlin.

Låner milliarder

Samtidig advarer banker og næringsliv nå om at Sverige kan ha behov for å øke opplåningen de nærmeste årene. Flyktningestrømmen har bidratt til at den svenske regjeringen allerede har banket igjennom et tilleggsbudsjett for 2015 på 11 milliarder kroner som skal lånefinansieres.

- Risikoen er at den finansielle infrastrukturen ikke rekker til, sier analysesjef Olof Manner i Swedbank til Dagens Industri. Han mener det finnes anledning til å tro at den svenske statsgjelden kommer til å øke med opp mot 150 milliarder kroner de neste tre til fire årene.

Den svenske statens budsjettsaldo ventes vise et underskudd på 47 milliarder kroner for inneværende år, ifølge Ekonomistyrningsverket (ESV). Underskuddene for 2016 og 2017 antas havne rundt henholdsvis 25 og 27 milliarder kroner.  

 

Andre nyheter

Ser løsning: Den britiske statsministeren David Cameron ser nå «en retning til avtale» som vil holde Storbritannia i EU. Det sier han etter at statslederne i EU har vært samlet til nytt toppmøte i Brussel.

- Ingenting er sikkert i livet, heller ikke i Brussel, men det jeg vil si er at det er en retning mot en avtale i februar, sier Cameron.

Også EU-president Donald Tusk sier han nå er mer optimistisk og at Cameron søker et «rettferdig kompromiss».

Dropper teleoperatør: Den ungarske regjeringen sier opp alle abonnement med Magyar Telekom, det største teleselskapet i Ungarn og eiet av giganten Deutsche Telekom. Ordren om å si opp avtalene kommer etter at Magyar Telekom ikke lenger vil sponse en regjeringsvennlig sanger, ifølge Telegraph. Sangeren Akos Kovacs har forårsaket storm på sosiale medier etter at han gikk ut og sa at «det ikke er kvinners jobb å tjene like mye som menn». Ifølge Kovacs er det ikke tilfeldig at kvinners hofter er bredere og at det er mer deres jobb å føde barn enn å tjene penger. Mens Magyar Telekom og Deutsche Telekom mener kommentarene er nedsettende og ikke forenlig med selskapenes verdier, så har den ungarske regjeringen på den andre siden gitt sin fulle støtte til sangeren.

Falske fakturaer: Den internasjonale revisorgiganten KPMG etterforskes for falske fakturaer i forbindelse med den økonomiske kollapsen i Saab Automobile. Det oppgir kilder til Svenska Dagbladet. Ifølge avisen skal KPMG ha hjulpet til med å bake inn og gjemme store summer i falske fakturaer til Saab. Fakturaer som egentlig gjaldt Saabs daværende morselskap Spyker. Den svenske riksadvokaten Olof Sahlgren bekrefter at det er kontakt med KPMG.

Markedet: Så godt som alle de toneangivende børsene i Europa åpnet ned fredag. Fallet i oljeprisen fortsetter å være i sentrum for investorenes oppmerksomhet. En rekke analytikere går nå ut og spår ytterligere fall i oljeprisen. Blant annet Goldman Sachs tror oljeprisen ikke vil bunne ut før den ligger helt nede rundt 20 dollar fatet.
Den europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 ligger an til dets verste desembermåned siden 2002. Renteøkning og fremtidshåp i regi av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har denne uken gitt kurshopp på børsene. Blant annet tvil om nye hjelpepakker fra Den europeiske sentralbanken (ECB) har på den andre siden trukket ned.

… og helt på tampen: Fotballspiller, playboy, undertøysmodell og nå hotelleier. Real Madrid-spiller Christian Ronaldo satser drøye 40 millioner dollar på bygging av fire nye hoteller, ifølge CNBC. Pengene kommer fra Ronaldos personlige formue, anslått til 223 millioner dollar.

 

Les også: Aker Solutions inngår partnerskap under vann

Vil bruke en kvart milliard på it-selskap

Hydro selger historiske Herøya

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: