I tillegg til 2.800 matvarebutikker drifter Coop i Storbritannia virksomhet innen alt fra begravelsesbyråer til finansielle tjenester. Lenge har selskapet, med totalt 70.000 ansatte, slitt med lønnsomheten.

Nå har problemene imidlertid roet seg, og toppsjef Richard Pennycook sier han i dag har tid til privatliv og være med familien på kveldene. Dermed mener han også at det er rettferdig at hans egen lønnspakke kuttes med opptil 60 prosent.

Vanskelig posisjon

Det er ikke uvanlig at toppsjefer opplever kutt i lønn som er knyttet opp mot for eksempel lønnsomhet og kursutvikling for aksjen. Nylig måtte for eksempel konsernsjef Ben van Beurden i Royal Dutch Shell akseptere et lønnskutt på åtte prosent, etter en kraftig resultatnedgang.

Det hører imidlertid til sjeldenheten at en toppsjef selv tar initiativ og krever kutt i egen lønn. Spesielt når han hylles som selskapets redningsmann. Pennycook overtok toppjobben i 2014 og selskapet har siden den gang gått gjennom store omveltninger. Fra total krise til sunn og lønnsom drift. Spesielt problemer innen bankvirksomheten holdt på å ta livet av selskapet, men utviklingen er nå snudd.

- Vi hadde vært i en vanskelig situasjon, som Richard og hans team viste oss veien igjennom. De ble betalt i samsvar med det og fortjente hver penny. Nå er vi i en annen situasjon og Richard følte det burde reflekteres i hans lønn, sier styreformann Allan Leighton i Coop, ifølge Telegraph.

- Vi har vært igjennom en vanskelig periode som var veldig intens. Jeg håper medlemmene ser på min godtgjørelse som passende for den tiden. Nå er vi i roligere farvann. Vi er en annen type organisasjon som er eid av våre medlemmer, sier Pennycook selv til BBC Radio 4.

Kontroverselt

For 2015 rapporterte Coop i Storbritannia nylig om et driftsresultat før skatt på 81 millioner pund (knapt 950 millioner kroner), som altså er en kraftig forbedring sammenlignet med kriseårene.

Pennycook har likevel fortsatt mulighet til å tjene opptil 1,5 millioner pund i lønn og bonuser i år, dersom han når alle mål. Kravet om lønnskutt forklarer han også med et ønske om å fremstå som et forbilde for andre.

Høye lønninger er spesielt kontroversielt i en medlemsorganisasjon som Coop, ifølge Guardian. Tidligere Coop-sjef Euan Sutherland forsvant etter at det blant annet ble avslørt at han tjente 3,5 millioner pund allerede i sitt første år i jobben.

Andre nyheter

Blått størst: Moderaterna er igjen Sveriges største parti. Det borgerlige partiet er nå 2,5 prosentpoeng større enn Socialdemokraterna, ifølge den siste undersøkelsen Demoskop har gjort sammen med Expressen. Ikke minst tar Moderaterna nå tilbake velgere fra det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

Splittet rundt «brexit»: Få måneder før britene skal stemme over medlemskapet i EU, så avslører spørreundersøkelser store geografiske meningsforskjeller. Også over relativt små områder. Ikke minst i og rundt hovedstaden London. Det skriver Bloomberg. Er det ett sted statsminister David Cameron kan regne med støtte for fortsatt medlemskap, så er det i London sentrum. Der støtter 58 prosent at Storbritannia blir i EU, ifølge YouGov. Men tar man t-banen helt til enden til for eksempel Havering, så er innbyggerne der de mest EU-skeptiske i landet.

Markedet: Det markedet regner som betryggende uttalelser fra toneangivende myndighetspersoner setter igjen preg på børsene i Europa. Fredag uttalte finansminister Taro Aso at den japanske regjeringen vil gjøre det som er nødvendig for å hindre valutauro. Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen understreket på sin side torsdag at USA ikke er en bobleøkonomi og at situasjonen i arbeidsmarkedet er på bedringens vei.

… og helt på tampen: Systembolaget er det selskapet svenskene fester størst tiltro til. Det kommer frem Medieakademiens nyeste Förtroendebarometer. 70 prosent av svenskene har stor eller ganske stor tillit til Systembolaget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.