Anders Sundström får ikke fornyet tillit som styreformann i Swedbank. Det er klart etter at storeiere i storbanken har gitt sine klare direktiver til valgkomiteen før neste ukes generalforsamling. I løpet av noen turbulente måneder vil dermed konsernsjef, styreformann og finansdirektør alle være ute av døren.

Det faktum at nåværende styreformann selv dumpes midt i den pågående jakten på ny konsernledelse, ventes dessuten ikke stabilisere situasjonen helt med det første.

Politianmeldt

I midten av februar ble det kjent at Swedbank uventet hadde gitt toppsjef Michael Wolf sparken med umiddelbar virkning. Omtrent samtidig ble det kjent at banken hadde politianmeldt Wolf, som dermed kom under etterforskning av Ekobrottsmyndigheten – svenskenes svar på Økokrim. Påstanden var blant annet at Wolf skulle ha handlet aksjer basert på innsideinformasjon, noe han selv benektet.

I fjor høst avslørte dessuten Dagens Industri at medlemmer av toppledelsen hadde bygget opp et privat eiendomsselskap, i strid med bankens interne retningslinjer. Ved årsskiftet innledet Finansinspektionen etterforskning av banken.

På en pressekonferanse i Stockholm onsdag tok Sundström selvkritikk på vegne av seg selv og resten av styret. Blant annet på at styret tidligere burde vært mer aktive i prosessene rundt Wolf og andre toppledere.

- Naturligvis skulle jeg kunnet gjort saker og ting annerledes, sier Sundström, og legger ifølge Dagens Nyheter til:

- Flere måneders mediesirkus går nå mot sin slutt. Valgkomiteen har endret seg, og det har jeg respekt for. Jeg har vært med før og jeg vet hva som gjelder.

Bremses opp

Blant eierne i Swedbank er Sparbanksgruppen, Folksam, SEB-fonder og Första AP-fonden.

- Vi kunne slå fast at Anders Sundström ikke har den brede støtten som kreves for å inneha rollen som styreformann for den samfunnsviktige institusjonen som Swedbank er, sier toppsjef Jens Henriksson i Folksam til Dagens Nyheter.

- Det handler om fravær av bred støtte på eiersiden. Det er det som er grunnen til at vi har tatt denne avgjørelsen i valgkomiteen, sier valgkomiteens formann Lennart Anderberg. Han understreker samtidig at konsekvensene for banken av alt som nå skjer ikke er bra:

- Det er klart at dette ikke er bra for banken. Det her kommer til å gjøre at utviklingen kan bremses opp noe.

Andre nyheter

Stålgigant selger: Fall i stålprisene gjør at Tata Steel nå vurderer salg av hele dets britiske virksomhet. Det får samtidig britene til å frykte for tusenvis av arbeidsplasser og muligens en slutt på landets stolte historie innen stålindustrien. Tatas britiske virksomhet var tidligere kontrollert av statlige British Steel og ble kjøpt for 12 milliarder pund for ti år siden, ifølge Bloomberg.  Ifølge Guardian åpner næringsminister Anna Soubry nå for at det på nytt kan bli snakk om statlig eierskap, men i så fall da midlertidig. Tata har indiske eiere, som dessuten eier virksomheter som for eksempel Jaguar og Land Rover i Storbritannia. Tata Steel er også kjent i Norge som eiere i Norsk Stål.

Milliardkamp: Milliarder av kroner ligger i potten når utstyrsleverandørene Nike og Adidas konkurrerer om kontrakt med det tyske fotballandslaget. Adidas har i dag en kontrakt som løper frem til 2018, en avtale som totalt koster selskapet 25 millioner euro per år. For perioden fra 2018 til 2026 skal imidlertid summen være 700 millioner euro, eller rundt 85 millioner euro per år. Det skriver Bild, ifølge Dagens Industri. Tidligere har de høye summene gjort at blant annet Puma har hoppet av budkampen.

Markedet: Betryggende uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen bidro også til å løfte de europeiske markedene onsdag. Den toneangivende pan-europeiske aksjeindeksen Stoxx 600 steg 1,2 prosent like etter åpning. Signalene fra Yellen ga også et etterlengtet løft for oljeprisen, som lenge har vært et konstant uromoment i finansmarkedene.

… og helt på tampen: Vin brytes ned når det kommer i kontakt med luft. Så hvordan få en flaske vin til å holde lenge? Selskapet Kuvée mener det har svaret og har hentet inn titalls millioner kroner fra investorer, skriver Dagens Industri. En ny spesialdesignet flaske inneholder mindre beholdere, som igjen gjør at man kan drikke deler av flasken uten at andre deler kommer i kontakt med luft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.