G20 stiller harde krav til Europa, og europeiske ledere lover å handle raskt for å løse gjeldskrisen som truer med å dra verdensøkonomien tilbake i resesjon.

Frankrikes finansminister François Baroin mener eurolandene nå er godt på vei til å bli enige om en plan for å redusere Hellas' enorme gjeld, stoppe spredning av gjeldskrisen og beskytte de utsatte bankene i Europa.

G20-landene har de to siste dagene vært samlet i Paris for å diskutere gjeldskrisen, og de ønsker innsatsen fra eurolandene velkommen.

Men finansministrene og sentralbanksjefene fra verdens største økonomier gjorde det lørdag klinkende klart at de nå forventer at EU-lederne tar tak i «utfordringene gjennom en omfattende plan» på EU-toppmøtet 23. oktober.

– Resultatet av toppmøtet 23. oktober kommer til å bli avgjørende. Vi handler besluttsomt for å opprettholde den økonomiske stabiliteten, forsikret Baroin etter møteslutt i Paris lørdag.

Nok kapital
I slutterklæringen etter møtet lovet G20-landene å sikre at bankene har nok egenkapital og tilgang til lån. Sentralbankene skal fortsette å bistå med likviditet når det trengs, het det.

Håpet er at et slikt løfte skal bidra til å roe ned finansmarkedene som frykter at bankkapitalen i eurosonen vil tørke ut på grunn av gjeldskrisen.

Videre var en eventuell styrking av Det internasjonale pengefondet (IMF) blant de viktigste spørsmålene under det to dager lange G20-møtet i Paris.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er land som Kina, India og Brasil rede til øke IMFs ressurser, slik også Frankrike ønsker. Men Tyskland nøler, og USA, som er IMFs største bidragsyter, mener at fondet er stort nok som det er.

I slutterklæringen heter det at IMF må ha «nok ressurser» til å opprettholde sine forpliktelser, men det nevnes ingen ting om å forsterke fondets ressurser for å håndtere gjeldskrisen.

Forventninger
G20 forventer nå at de europeiske lederne blir enige om å øke størrelsen på krisefondet EFSF, slik at det blir stort nok til også å beskytte økonomier som den spanske og italienske, ikke bare Hellas, Portugal og Irland, som allerede har fått hjelp.

Ifølge Storbritannias finansminister George Osborne er eurolandene nå under stort press.

– Vi har hørt fra eurosonekolleger om tiltakene de planlegger, men jeg tror ikke de kommer til å forlate Paris uten å ha forstått at det er et enormt press på dem for å komme med en løsning på krisen, sier Osborne.

G20 er betegnelsen på verdens 20 største økonomier. Blant dem er både vestlige industriland og rakst voksende økonomier som Kina, India og Brasil.

Diskusjonene vil fortsette når lederne fra G20-landene holder toppmøte i Cannes 3. og 4. november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Soros frykter total kollaps