- Ledigheten er en stor bekymring. Det er den befolkningen, eller kall dem velgerne, merker. Det er jo ingen regjeringer som blir sittende lenge for tiden, uansett politisk farge, sier Schneider til DN.

Sjeføkonomen, som er på besøk i Oslo for å snakke om europeisk økonomi på Kommunalbankens årskonferanse, er særlig bekymret for ungdomsledigheten.

- Men det er ingen god løsning å kaste penger etter de ledige ved å sysselsette dem med statlige arbeidsmarkedstiltak. Det som skjedde i for eksempel Spania var en effekt av manglende reformer i mange år. Du hadde et svært fragmentert arbeidsmarked der du hadde en hel gruppe med mennesker i full jobb som det var umulig å bli kvitt, samtidig som de unge ikke kom seg inn i skikkelige jobber. Så fikk du en voldsom vekst i byggebransjen, som ga gode lønninger til og med til ufaglærte. Dermed droppet en del unge utdannelsen og ble i stedet hjelpere på byggeplasser. Så forsvant hele industrien på et blunk, sier han.

Tar tid

Han mener vi nå er midt i omstillingssfasen, og at det tar litt tid å justere seg til en ny virkelighet når en hel industri faller bort.

- Det oppmuntrende er at det ser ut som om ledigheten flater ut nå, og til og med faller noe. Det vil føre til at de som fortsatt har jobb vil ha lavere sannsynlighet for å miste jobben, og at de dermed kan komme til å bruke mer penger, sier Schneider.

- Dette stillingsvernet for noen arbeidere, er det et hinder for vekst over hele Europa?

- Er det en lærdom alle er enige om etter finanskrisen, så er det at vi trenger et fleksibelt arbeidsmarked. Det er åpenbart at noe må gjøres, sier sjeføkonomen, og peker på et stort paradoks:

- Dessverre må det en krise til før man får til slike refomer. Det hadde vært mye lettere å gjennomføre når økonomien går godt, men da får man ikke flertall for det politisk, sier han.

Tysk økonomi vokser og ledigheten er lav. Landet er i en særstilling i Europa også på behovet for reformer i arbeidslivet, mener Schneider, fordi landet møtte en slik krise etter gjenforeningen av Tyskland. Da kom en rekke reformer.

- Stillingsvernet ble ikke så mye endret, men det ble stilt helt andre krav til de ledige. Før det var ledighetstrygden ganske generøs og det var ingen tidsbegrensing. Reformene gjorde at folk må ta stillinger de egentlig er overkvalifisert for, sier han.

Omstridte vikarer

I tillegg har Tyskland utstrakt og omstridt bruk av vikarbyråer.

- En del fleksibiliten ligger der. I tillegg er det mange bedrifter som har deler av driften i Øst-Europa og det er noen undersøkelser som har vist at de justerer arbeidsstyrken der først.

Men han tror ikke Europa må venne seg til en høyere ledighet enn det man har hatt historisk.

- Nei. Det kan jo skje, men reformene som er på gang vil motvirke det. Det kan ta noen år, men jeg tror ledigheten skal ned på normale nivåer, sier han.

- Arbeid er nøkkelen. Et samfunn som ikke klarer å skaffe nye jobber får ikke mer inntekter. Bankene må stabiliesere situasjonen i utkantlandene i EU, og sørge for at kredittmuligheten kommer tilbake, sier han.

Tror på oppsving i 2015

Deutsche Bank tror på første renteheving i USA i 2015 og i EU i 2016, og at verdensøkonomien får en oppsving i 2015.

- Men alt dette handler om å hente seg inn fra en krise vi ikke har sett maken til. Vi har alle tatt feil i våre prognoser etter finanskrisen, så man kan spørre seg hvorfor vi skulle være bedre til å forutse nå, sier han, og åpner dermed opp for ganske stor usikkerhet.

- Det vi kan være ganske sikre på er at veksten kommer til å ligge på et lavere nivå enn før krisen. Veksent da var drevet av usunn kreditt, sier Schneider.

Mandag denne uken kom tallene som viste at eurosonen hadde laveste inflasjon på fire år. Torsdag valgte den europeiske sentralbanken, ikke overraskende, å holde renten uendret.

Les også:

Aker godtar bot på 51 millioner kroner

192.000 nye jobber i USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.