På sin årlige pressekonferanse sa Merkel at det som skjer i Polen, er «en alvorlig sak».

Mandag avviste polske myndigheter EUs uro over de kontroversielle reformene innen rettsvesenet. EU frykter at endringene vil undergrave domstolenes uavhengighet. Tusener har protestert i gatene i Polen mot regjeringens politikk.

– Jeg vil gjerne ha et godt forhold til Polen, vårt naboland. Men jeg kan ikke tie stille bare for å opprettholde fred og ro, sa Merkel. Hun understreket at rettsstatens prinsipper er grunnlaget for samarbeidet i EU.

En måneds frist

Europakommisjonen har gitt Polen en måned fra 26. juli til å avvikle reformer som anses være en trussel mot selve rettsstatens grunnlag. Polen må melde tilbake til kommisjonen om hvilke tiltak som er satt i verk.

EU er særlig bekymret over at justisministeren gjennom reformene får myndighet til å forlenge ansettelsen av dommere som har nådd pensjonsalderen, så vel som å sparke eller utpeke domspresidenter.

Polens utenriksminister har svart på kritikken med å forsikre at reformene er i overensstemmelse med EUs standarder.

Sanksjoner

Merkel kom ellers inn på forholdet til Russland. Hun sa at sanksjonene må stå ved lag inntil Russland innfrir kravene EU stiller for å få dem løftet. EU er sterkt kritisk til Russlands innblanding i kampene i det østlige Ukraina og annekteringen av Krimhalvøya.

Den tyske statsministeren sa ellers at beslutningen for to år siden om å slippe inn flere hundre tusen migranter var et unntak gjort på rent humanitært grunnlag. Hun understreket at engangsvedtaket ikke er normen for en langsiktig tysk asyl- og innvandringspolitikk.

Merkel forsikret at det er satt i verk tiltak som skal hindre en gjentagelse av en slik en slik bølge med flyktninger på marsj gjennom Europa.

Valget i Tyskland er bare fire uker unna, og Merkel stiller for fjerde gang. Hennes kristeligdemokratiske parti CDU har et solid forsprang på sosialdemokratene SPD. Det er en utbredt oppfatning av Merkel vil få en ny periode som statsminister, spenningen består i hvilke partier hun må gå i koalisjon med.(Vilkår)

Årets kuleste suv. Dermed basta.
Range Rover Velar er det nyeste innen SUV.
02:60
Publisert: