Den europeiske sentralbanken (ECB) sender euroen ned og aksjemarkedene opp etter et overraskende kutt i styringsrenten torsdag.

Mens hele 51 av 57 økonomer ventet at sentralbanken igjen ville holde renten uendret på 0,15 prosent, senkes renten til 0,05 prosent.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener ECB er presset til å svekke euroen og stimulere til vekst i et kriserammet Europa.

"At ECB velger å kutte renten 0,1 prosentpoeng er tegn på hvor dyp krisen er. Vi ser ikke bort fra at det kommer tydelige signaler på pressekonferansen om at ECB er klar til å trykke penger", skriver hun i en oppdatering.

Sentralbanksjef Mario Draghis kommentarer om svake inflasjonsforventninger på det økonomiske toppmøtet i Jackson Hole, har skapt forventning om at han ville signalisere å gjøre noe mer på dagens pressekonferanse.

Likevel ventet de færreste, inkludert DNB, Nordea og Handelsbanken, noe annet enn nye ord, i forkant av rentebeslutningen. Og selv om Draghi tidligere har lovet at ECB vil gjøre "alt som er mulig" for å få Europa på beina, er eventuelle stimulitiltak først ventet til neste år.

"Som beskrevet i månedsrapporten jeg sendte ut på mandag, er det kraftige fallet i inflasjonsforventninger, målt ved en fem års fastrente om fem år, svært bekymringsfult", skriver Holvik i dagens oppdatering.

Øystein Dørum, DNB.
Øystein Dørum, DNB.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er også en av dem som finner rentekuttet overraskende. Spesielt etter at Draghi i juni uttalte at man for alle praktiske formål hadde nådd rentebunnen, påpeker han i en oppdatering torsdag.

"Både privat og offentlig tilbakekjøp har ligget i kortene en stund, men tiden er åpenbart ikke moden ennå. Da blir renda lavere rente det virkemiddelet som er lettest å ty til", skriver han.

Sjeføkonomen venter presskonferansen klokken 14.30 å gi mere bakgrunnsinformasjon om beslutningen.

"Men, essensen er skuffende lav vekst og skuffende lav inflasjon og behovet for å gjøre noe. Neste skritt vil bli kjøp av private verdipapirer", konkluderer han.

På pressekonferansen uttaler Draghi at en bedring i Europa trolig vil være hemmet av høy arbeidsledighet.

Han bekrefter også at ECB vil starte et program der de kjøper "simple asset-backed securities" og sikrede obligasjoner, ifølge TDN Finans.

Sentralbanksjefen opplyser også at beslutningen om rentekutt ikke var enstemmig.

Dagens Næringsliv kommer tilbake med mer.

Les også:
ECB kutter styringsrenten

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.