Markedet vil torsdag formiddag sitte klistret til TV-skjermen for å høre sentralbanksjef Mario Draghis ferske vurderinger på utsiktene i eurosonen. Den europeiske sentralbanken (ECB) avholder pressekonferanse etter dagens rentemøte klokken 14.30.

Etter Draghis kommentarer om fallende inflasjonsutsikter under det økonomiske supermøtet i Jackson Hole, USA nylig, har forventningene økt til hvorvidt ECB vil gjøre noe mer, som å starte seddelpressen for å sette fart på det økonomien.

Flere ord

DNB Markets tror imidlertid at markedet vil bli skuffet.

"Renten vil ikke bli rørt. Kjøp av private verdipapirer fordrer et marked som ennå ikke er på plass. Og større kjøp av statsobligasjoner vil ikke skje før etter at andre tiltak er prøvd ut", skriver meglerhuset i en oppdatering.

Dette støttes av økonomene i Nordea Markets, som viser til at kun 3 av 44 analytikere venter rentekutt på dagens møte, mens 14 venter at ECB vil kjøpe såkalte Asset Backed Securities (ABS) i løpet av året.

"Vi mener rammeverket for det sistnevnte fortsatt ikke er på plass, men ser for oss at Draghi i enda sterkere ordelag kan forplikte seg til dette i fremtiden. Samtidig tar vi Draghi på ordet om at for alle praktiske formål har rentene nådd bunnen, og venter ingen endringer her", skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Spørsmål om tid

Imens fortsetter europeiske nøkkeltall å skuffe.

Onsdag ble det klart at varekonsumet til europeiske forbrukere falt som ventet 0,4 prosent i juli, samtidig som at aktivitetsindeksen PMI for tjenestesektoren i august var ned mer enn ventet, til 53.1.

Fra før har imidlertid ECB lovet å gjøre alt som trengs for å få Europa på beina.

"ECB vil garantert fortsette å trå vannet, ved å erkjenne en svakere utvikling, og gjenta sine løfter om å gjøre alt, og mer enn nå. Det er fortsatt kun et spørsmål om tid før kjøp av private verdipapirer iverksettes", skriver DNB Markets.

Handelsbanken Capital Markets venter heller ikke at ECB kommer ned nye tiltak på dagens møte, selv om "risikoen" er tilstede.

Inflasjonen i nøkkelrolle

Meglerhuset understreker imidlertid at pengetrykking (kvantitative lettelser) ser straks mer aktuelt ut skulle ikke inflasjonen komme opp gjennom året.

"Et mulig utfall av møtet er at Draghi kan ta opp tråden fra Jackson Hole og formidle at kvantitative lettelser er noe ECB har liggende i verktøykassen, og som kan bli aktuelt å bruke ganske snart. Trolig må Draghi gi ganske sterke hint i den retningen for å ikke skuffe markedet", skriver Handelsbanken.

Meglerhuset viser også til utsagn fra interne kilder i ECB som tyder på at storskala verdipapirkjøp, på linje med de i USA, Storbritannia og Japan, sitter langt inne.

"Hvorvidt det er juridisk gjennomførbart, forblir også uklart, i og med at ECB i henhold til traktaten ikke har lov til å kjøpe medlemslandens statsgjeld", skriver Handelsbanken i morgenrapporten.

Rekordsvak euro

Euro handles torsdag morgen fortsatt litt over sitt svakeste nivå mot dollar på nesten ett år, ifølge TDN Finans.

Den europeiske valutaen svekkes også mot de fleste andre hovedvalutaer.

Ifølge 44 prosent av de medvirkende i en spørreundersøkelse foretatt av Bloomberg News før seneste månedsskifte, vil ECB enten i år eller neste år sette i gang markedskjøp av obligasjoner for å øke likviditeten i markedet.

Risko på nedsiden

ECB holdt renten uendret på 0,15 prosentpoeng ved forrige rentemøte i juli.

Da understreket sentralbanksjefen at utsiktene for euroområdet «fortsetter å være på nedsiden».

- Rådet er enstemmig i sin forpliktelse til å bruke ukonvensjonell tiltak innen sitt mandat for å effektivt håndtere en situasjon med lav inflasjon i en lengre periode, sa Draghi.

Fra før har ECB tilbydd europeiske banker langsiktige lividitetslån - såkalt Long Term Refinancing Operations (LTRO), som et virkemiddel for å redusere uroen i finansmarkedene i Europa og som på sikt skal få opp inflasjonen.

Les også:
Sommerfest for tysk industri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.