Foreløpige BNP-tall for flere land i Europa viser en større nedgang enn analtyikerne ventet seg. Få timer før offentliggjørelsen av BNP-tall for eurosonen er optimismen noe svekket.

- Vi forventer oss en null-vekst i eurosonen i dag, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Foreløpige tall for tysk BNP viste en nedgang på 0,2 prosent i andre kvartal 2014 på kvartalsbasis.

Italia har nedgang på 0,2 prosent, Belgia er svakt opp med 0,1 prosent vekst, mens Spania vokser 0,6 prosent fra første til andre kvartal. I Frankrike var BNP-veksten uendret i andre kvartal 2014 på kvartalsbasis.

- Av de landene som har kommet, er bildet snudd helt opp ned med Spania som vekstbilde og Tyskland og Italia som svake. Situasjonen i Tyskland er jo stikk i strid med det bildet vi har hatt. Det mest oppmuntrende her er Spania som viser bra vekst, sier Bruce.

Ser effekt

Han tror den overraskende utviklingen skyldes et «dårlig» utgangspunkt.

- Man har kuttet lønnskostnader, aktiviteten har vært høy og man har hatt veldig lav lønnsvekst. Spania har vunnet konkurranseevne og det har begynt å gi effekter. Man har økt eksporten og kanskje øker også tilliten hjemme med noe lysere utsikter. Arbeidsmarkedet har også snudd med lavere ledighet fra rekordhøye nivåer, forklarer han.

Kan være midlertidig

I Tyskland var det på forhånd ventet en nedgang på 0,1 prosent i kvartalet og en oppgang på 1,3 prosent på årsbasis.

Bruce mener situasjonen i landet er «spesiell».

- Det var bra vekst der i første kvartal og det kan se ut som man bygde spesielt mye i første kvratal på grunn av mild vinter. Den aktiviteten er litt lavere nå.

Analyitkeren peker også på at Tyskland i stor grad er avhengig av hva som skjer i Asia og USA.

- Det var midlertidig svakheter i begge de områdene vinterstid. Mens både Kina og USA viser bedre vekstbilde nå, særlig USA.

Bildet i Tyskland kan dermed være midlertidig, tilføyer han.

Konfliktfrykt

Bruce tror det er avgjørende for både Tyskland og eurosonen at konflikten med Russland utvikler seg.

- Det kan være vi har sett første sporet av det, at bedrifter er mer forsiktige med å investere og at forburkerne mer tilbakeholdende. Hvis frykten nå sprer seg for at dette skal eskalere, kan vi få dårligere tall fremover - særlig fra Tyskland.

- Man har ikke så ekstremt mye eksport til Russland, men frykten for en eskalering i konflikten kan føre til mer tilbakeholdenhet. Tyskland er veldig viktig for de andre eurolandene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.