Mens oljenedturen brer om seg her hjemme, er stemningen en ganske annen i vårt naboland Sverige.

- Den svenske økonomien har vært et lyspunkt i år, skriver analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Veksten i svensk økonomi har vært overraskende sterk og stemningen stiger, både blant bedrifter og husholdninger, skriver hun.

«Tesla-økonomi»

Svensk økonomi går like bra som en ny Tesla, ifølge landets finansminister. Det skriver NTB, som viser til ferske uttalelser fra Magdalena Andersson:

- Den svenske økonomien er kjempesterk. Den går like bra som en nyprodusert Tesla. Sysselsettingen øker, arbeidsledigheten faller og vi har noen av de sterkeste vekstratene i Europa, sier hun, ifølge nyhetstjenesten.

Andersson mener det er økte investeringer som ligger bak oppsvinget, skriver NTB.

Se video nederst i saken!

Rekordlave renter

DNB Markets venter at veksten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), vil ende på 3,3 prosent i år.

Til sammenligning var det i januar ventet en bnp-vekst i Sverige på 2,4 prosent i 2015, påpeker analytiker Viland.

- Det er spesielt husholdningenes etterspørsel som har trukket veksten opp, godt hjulpet av rekordlave renter som bedrer husholdningenes kjøpekraft, skriver hun.

- I tillegg så har lønnsveksten vært solid. Dette er også forhold som har bidratt til sterk boligprisvekst, skriver Viland.

Svenske boligpriser har steget med rundt 10 prosent i år, ifølge DNB Markets.

Optimismen stiger

- Den overraskende sterke økonomiske utviklingen er nok en vesentlig årsak til at optimismen i Sverige øker, mener Viland.

Analytikeren viser til ferske tall, som viser at både bedrifts- og forbrukertilliten i Sverige steg mer enn ventet i desember.

- Konjunkturbarometeret, som skal gi et samlet bilde av stemningen, steg fra 106,7 i november til 110,1 desember. Dette er et nivå som er langt over historisk snitt og som peker mot vekst godt over trend i svensk økonomi, skriver Viland.

Arbeidsledigheten faller

Ifølge prognoser fra det svenske Konjunkturinstituttet fortsetter arbeidsløsheten å falle, til 6,5 prosent i 2017, skriver NTB

Viland peker på anslagene om at finanspolitikken i 2016 og 2017 vil bli ekspansiv som følge av kostnader knyttet til å håndtere flyktningestrømmen.

- Denne ekspansive politikken vil bidra til å trekke arbeidsledigheten videre ned, skriver Viland.

- Konjunkturinstituttet venter at bnp-veksten neste år vil bli nesten 4 prosent neste år. Dette er langt sterkere vekst enn hva de fleste andre ser for seg, understreker hun.

SEB gir i sin morgenrapport tirsdag uttrykk for en forventning om en første renteheving fra den svenske Riksbanken i desember 2016, opplyser TDN Finans.

Den svenske kronen styrket seg på mandagens sterke nøkkeltall. Den norske kronen har derimot svekket seg etter at oljeprisen falt ytterligere.

Detaljomsetningen i Sverige steg 5,2 prosent på årsbasis i november, mens omsetningen var opp 0,4 prosent på månedsbasis, melder Bloomberg News tirsdag, skriver TDN Finans.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Les også:

Første offer, men flere står for tur

Asia i dag: Kinesisk bekymring før 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Svensk økonomi går som en nyprodusert Tesla

- Svensk økonomi går som en nyprodusert Tesla
Mens den norske økonomien utvikler seg svakt, er det helt andre toner i Sverige. Både i år og neste år ser det veldig bra ut for broderfolket. Økonomien går like bra som en nyprodusert Tesla, sier finansminister Magdalena Andersson.
02:06
Publisert: