Det tok ikke mange minuttene fra sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB startet pressekonferansen torsdag ettermiddag til markedene begynte å reagere.

Tre kvarter tidligere hadde markedsaktørene allerede fått vite at den europeiske sentralbanken ikke hadde til hensikt å gjøre noe med rentene denne måneden heller.

Men så begynte altså Draghi pressekonferansen. I løpet av de drøye 55 minuttene han snakket og svarte på spørsmål fra journalistene hadde han klart å svekke euroen med rundt 1,4 prosent mot den amerikanske dollaren.

Renten på toårige tyske statsobligasjoner raste samtidig ned syv basispunkter til rekordlave minus 0,32 prosent. Som er akkurat det Draghi ønsker skal skje.

Sentralbanken gjennomfører hver måned oppkjøp av statsgjeld for 60 milliarder euro. Målet er at høyere etterspørsel etter statsgjeld skal presse markedsrentene ytterligere ned. Håpet er at lavere markedsrenter tyter ut i form av lavere lånerenter til bedrifter og husholdninger. Planen er at kjøpene i alle fall skal fortsette i denne størrelsesordenen hver måned frem til september neste år.

Torsdag åpnet imidlertid Draghi for å utvide programmet yterligere. Det kan han for eksempel gjøre ved å øke de månedlige kjøpene, endre sammensetningen av rentepapirer som blir kjøpt opp eller la programmet løpe lengre enn planlagt.

Draghi utelukket heller ikke at bankenes innskuddsrente i sentralbanken kan bli senket ytterligere fra dagens nivå på minus 0,2 prosent, selv om han ifjor var ganske så klar på at sentralbankens renter hadde nådd bunnen.

Draghi lovet å komme tilbake til hva sentralbanken akter å gjøre i forbindelse med rentemøtet i desember.

 

Tror Draghi kjøper tid

Den tydelige markedsreaksjonen kan i hvert fall tyde på at aktørene tror på Draghis plan.

- Samlet sett kunne vi nok ikke bedt om klarere “guiding” fra Draghi. Flere tiltak er i vente, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Han og resten av meglerhusets makroteam anslår at de månedlige oppkjøpene vil bli økt med 20 milliarder euro til 80 milliarder euro på møtet i desember. Og et kutt i innskuddsrenten utelukkes heller ikke av meglerhuset.

Økonom Rasmus Gudum-Sessingø i Handelsbanken Capital Markets er ikke like sikker på at Draghi leverer allerede i desember. Han tror ECB egentlig kjøper seg tid. Tid til å se om det kommer beroligende informasjon om utviklingen i kinesisk økonomi, tid til å se om den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer noe nærmere en renteøkning og tid til å se om inflasjonen etter hvert kommer opp igjen i positivt territorium i eurosonen.

- Det kan meget vel lette på presset om å levere på de dueaktige uttalelsene i ytterligere noen måneder. Derfor tror vi ikke ECB vil utvide programmet for kjøp av verdipapirer før tidligst på mars-møtet neste år, skriver Gudum-Sessingø i en oppdatering fra meglerhuset tidligere denne uken.

 

Taktikk som fungerer

I mellomtiden kan Draghi i hvert fall konstatere at rentene på statsgjeld med to års løpetid nå er nær null eller under null for de aller fleste av landene i eurosonen.

 

Han har fått det litt som han vil, foreløpig uten å gjøre noe annet enn å love å gjøre noe.

Taktikken kalles gjerne "forward guidance" og handler om å påvirke aktørenes forventninger til hva sentralbanken faktisk kommer til å foreta seg i fremtiden.

En taktikk som langt fra er noe ukjent fenomen for Draghi. Det kanskje best kjente eksempelet er fra sensommeren 2012 og handler egentlig ikke om sentralbankpolitikk i tradisjonell forstand:

Etter at gjeldskrisen i eurosonens periferi hadde herjet med markedene våren og sommeren - og noen hadde begynt å lure på om hele europrosjektet var i ferd med å gå dukken - klarte Draghi nærmest på egenhånd å snu markedsutviklingen. Han lovet rett og slett «å gjøre alt for å bevare euroen». Og la til:

- Tro meg, det vil være nok.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Holmenkollen-luksus legges ut for salg til 40 millioner  

Alphabet kjøper tilbake aksjer for 5.099.019.513,59 dollar  

Selger Blindleia-luksus for 40 millioner  

DNtv: Cecilie Thunem-Saanum var på Oslo Lufthavn 180 ganger ifjor. Hun er ikke i tvil om hva som irriterer henne mest i sikkerhetskontrollen:

- Jeg kaller dem for gullkortgutta. Det er oftest ikke de som reiser aller mest

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert: