Dagens, og ukens, viktigste begivenhet er rentemøtet i den europeiske sentralbanken (ECB), mener norske økonomer.

- Det har nå i en tid vært økende spekulasjoner rundt om ECB snart vil utvide sitt program for kvantitative lettelser, og i så fall når de vil gjøre det, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag.

Svakere økonomisk vekst

Ifølge henne er den økonomiske situasjonen i eurosonen nå svakere enn hva sentralbanken har lagt til grunn.

- Nedjusterte vekstutsikter i Tyskland, eurosonens lokomotiv, er blant årsakene til dette, påpeker Due-Andresen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. FOTO: Mikaela Berg
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. FOTO: Mikaela Berg
Tysk eksport rammes negativt av svak utvikling i fremvoksende økonomier. I tillegg kommer Volkswagen-skandalen, mener sjeføkonomen.

- Når økonomisk vekst svekkes, er også faren at inflasjonen i eurosonen igjen skal bli værende i negativt territorium, skriver Due-Andresen.

Inflasjonen i eurosonen har begynt å avta. I september ble den totale inflasjonen i EU negativ. Dette gjør at flere venter at ECB, og sentralbanksjef Mario Draghi, vil føre en mer ekspansiv pengepolitikk.

Kan være for tidlig

- Få tror imidlertid at ECB vil senke rentene videre, ettersom Draghi tidligere har uttalt at rentegulvet er nådd, skriver Due-Andresen.

Hun peker på at det derfor er mer sannsynlig at ECB vil utvide sitt program for kvantitative lettelser, i et forsøk på å motvirke avmatningen i økonomisk vekst og inflasjon.

Ved forrige rentemøte besluttet ECB å øke taket for kjøp av hvert enkelt instrument fra 25 til 33 prosent. Dette for å få større fleksibilitet i gjennomføringen av de kvantitative lettelsene, påpeker Due-Andresen.

- Dette kan ha vært første skritt på veien til en utvidelse av likviditetsprogrammet, men spørsmålet er om det er for tidlig for ECB å gjøre dette allerede nå, skriver sjeføkonomen.

Tror ECB venter

DNB Markets tror ECB vil øke de månedlige oppkjøpene fra 60 milliarder euro til mellom 80 og 90 milliarder euro.

Analytiker Ole Andre Kjennerud i DNB Markets. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Analytiker Ole Andre Kjennerud i DNB Markets. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix (Foto: NTB scanpix)
Meglerhuset er imidlertid i tvil om at dette vil skje på møtet torsdag.

- I stedet har vi som forventning at Draghi avventer til desember eller til begynnelsen av neste år før han eventuelt velger å gjøre mer, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets morgenrapport.

Bekymret tone

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at presset på ECB øker som følge av en styrket euro og svak inflasjon.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Han mener sentralbanken har tre mulige tiltak å spille på.

- Rentekutt, forlengelse og utvidelse av oppkjøpsprogrammet (QE). Vi regner med at en forlengelse av QE er det mest aktuelle tiltaket og venter en slik annonsering, men ikke før i desember, skriver han i meglerhusets morgenrapport.

På torsdagens møte venter Nordea Markets ingen endringer i pengepolitikken.

- Draghi hørtes ganske bekymret ut på forrige møtet med vekt på den «eksterne uroen». Situasjonen siden da er ikke vesentlig endret så vi regner fortsatt med at han nøyer seg med en bekymret tone som holder liv i forventningene om ytterligere tiltak, understreker Bruce.

ECBs rentebeslutning blir kjent torsdag klokken 13.45. Klokken 14.30 holder sentralbanksjef Mario Draghi pressekonferanse. Følg med på DN.no og på DN Direkte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

En gullgruve - kan redde økonomien fra resesjon

Verdens varmeste september noensinne

Norwegian mer enn dobler overskuddet

Se DNTV: Dette kjennetegner årets gaseller

Dette er årets gaselle-vinner i Akershus
Se video fra åpningskonferansen
02:12
Publisert: