«Norsk økonomi har overrasket positivt. Eurosonen skuffet og amerikansk økonomi har gått omtrent som ventet».

Slik oppsummerer Nordea Markets årets første halvår i rapporten «Økonomisk oversikt», som legges frem onsdag morgen.

- Det er stadig skuffelser i eurosonen med utsikter til at rentene vil bli liggende lavt så langt øyet kan se, understreker sjeføkonom Steinar Juel overfor DN.

Han viser til at høy arbeidsledigheten har bidratt til at inflasjonen er kommet «faretruende» nær 0. Som han skriver i rapporten:

- Ja, eurokrisen er over, men ikke eurosonens problemer.

Nedjusterer anslag

Meglerhuset nedjusterer nå vekstanslagene for eurosonen til under 1 prosent i år og litt over 1 prosent i 2015. I 2016 anslås veksten å stige til 1,5 prosent.

- Russlands importrestriksjoner virker negativt på veksten i eurosonen, men effekten er begrenset. Eurosonens samlede eksport til Russland er bare 5 prosent av unionens samlede eksport, og det er bare noe av dette Russland har lagt restriksjoner på, skriver Juel.

Venter prisstigning

Meglerhuset tror samtidig at inflasjonen i eurosonen gradvis kommer opp igjen, blant annet som følge av en noe svakere euro og fordi arbeidsledigheten antas å komme noe videre ned.

- Men det er fortsatt en risiko for at eurosonen havner i «deflasjon-og-lav-vekst-fellen» som det Japan gjorde for 15 til 20 år siden, skriver Juel.

Nordea Markets' oppdaterte anslag: BNP reel vekst, %:

* Veid gjennomsnitt av 186 land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.