Den foreløpige aktivitetsindeksen PMI for eurosonen falt tilbake i mai, opplyser Markit Economics i en pressemelding mandag.

Indeksen falt med 0,1 poeng til 52,9 i mai. Dette er det laveste nivået på 16 måneder. Indeksverdien 50 markerer skillet mellom fallende og økende aktivitet.

Ifølge sjeføkonom Chris Williamson i Markit Economics peker utviklingen i PMI-indeksen i retning av en moderat bnp-vekst på 0,3 prosent i årets andre kvartal. I første kvartal tok veksten seg opp til 0,5 prosent etter at fjorårets to siste kvartaler også viste en vekst på 0,3 prosent.

Den foreløpige indeksen slippes rundt en uke før den endelige indeksen legges frem og inkluderer svar fra rundt 85 til 90 prosent av bedriftene som deltar i undersøkelsene.

Skuffet markedene

Indeksen for industrien falt til 51,5 i mai, fra 51,7 måneden før. Her var det ventet en oppgang til 51,9, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I tjenestesektoren var indeksen uendret på 53,1 for tredje måned på rad, ifølge de foreløpige tallene. Her var det ventet en oppgang til 53,2, ifølge Bloomberg.

- På eurosone-nivå utgjorde PMI-indeksene en liten skuffelse for markedene, konstaterer senioranalytiker Tuuli Koivu i en oppdatering fra Nordea Markets.

- De negative overraskelsene var imidlertid bare av mindre betydning og fører ikke til endringer i vår bnp-prognose. Faktisk bekrefter den samlede PMI-indeksen vår prognose om 0,3 prosent kvartalsvis vekst i andre kvartal, skriver Koivu.

Bedring i Tyskland og Frankrike

I eurosonens to største økonomier var det imidlertid tegn til bedring. I Tyskland steg aktiviteten både innen industrien og tjenestesektoren.

I Frankrike var det betydelig bedring innen tjenester, mens industrien fortsatt opplevde fallende aktivitet.

Utenom eurosonens to største økonomier falt imidlertid den samlede aktivitetsøkningen til det laveste nivået på 17 måneder, ifølge Markit.

- Undersøkelsen tegner derfor et bilde av en region som sitter fast i en fase med lav vekst, der frustrerende lav produksjons- og sysselsettingsvekst forlenges til tross for ulike «stimulanse-bazookaer» fra ECB, en konkkurransedyktig valutakurs og husholdninger som drar nytte av et fallende prisnivå, sier sjeføkonom Chris Williamson i pressemeldingen fra Markit.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Oljegigant sparker tusenvis av ansatte

Statoil terminerer Seadrill-rigg  

Oljeprisen tynget av Canada mandag morgen  

Se DNtv:

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.