Utsiktene for europeisk økonomi er langt svakere i dag enn for bare et halvt år siden, konkluderer EU-kommisjonen i en oppdatering trisdag.

Det er ventet at aktiviteten i eurosonen, målt ved samlet brutto nasjonalprodukt (bnp) øker med 0,8 prosent i år. I den forrige prognosen var forventningen på 1,2 prosent. For neste år er forventningen tatt ned til 1,1 prosent fra 1,7 prosent i forrige rapport.

I 2016 ser kommisjonen for seg at veksten øker til 1,7 prosent.

For lav inflasjon

Samtidig ser kommisjonen for seg at inflasjonen vil holde seg under sentralbankens mål om en inflasjon på nær to prosent helt frem til 2016. I 2015 er den ventet å være på moderate 0,5 prosent.

Den svake inflasjonen kan føre til at den europeiske sentralbanken ECB vil komme med ytterligere stimulansetiltak for å få opp inflasjonen igjen.

Det er ventet at inflasjonen vil øke til 1,5 prosent i 2016.

Det er svakere vekstutsikter i de største og viktigste økonomiene i eurosamarbeidet som fører til de kraftige prognosekuttene. Veksten har vært svakere enn ventet i Tyskland, Frankrike og Italia så langt i år. Til neste år ventes det dessuten at den italienske økonomien faller inn i økonomisk tilbakegang, ofte omtalt som resesjon.

Halverer anslaget for tysk vekst

I Tyskland, valutaunionens største økonomi, er anslaget for veksten neste år kuttet fra to prosent i oppdateringen i mai til 1,1 prosent denne gang. Fransk økonomi er ventet å vokse med 0,7 prosent neste år, langt mer moderat enn forventningen i mai på 1,5 prosent.

- Det er ikke noe enestående, enkelt svar på på utfordringene som den europeiske økonomien er stilt overfor, sier kommisjonens nye økonomikommisær Pierre Moscovici i en pressemelding.

Samlet for alle de 28 landene i EU ser bildet bare marginalt lysere ut. Årets vekst er ventet å bli 1,3 prosent, mot en prognose på 1,6 prosent i mai. Neste år er det ventet at veksten blir på 1,2 prosent, mot forrige prognose på 2,0 prosent. I 2016 er det ventet at veksten tar seg opp til to prosent.

Les også:

- Flere typer sjokk kan ramme norsk økonomi  

Oljeprisfall gir resultatnedgang for Petoro  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.