– Kun konsultasjoner, sa Tysklands mektige statsminister Angela Merkel før et krisetoppmøte i eurogruppen mandag kveld.

Og dermed var tonen satt.

Hellas' nye forslag til en avtale med kreditorene om reformer og kutt mot flere lånemidler kom for sent til at de kunne vurderes skikkelig på flere hastemøter i Brussel.

De ankom først på morgenen etter en feilsending søndag kveld, så spørsmålet gjenstår om de er gode nok. Men diplomater i Brussel betegner dem som de mest «omfattende de har sett fra Aten til nå».

– Det første reelle forslaget på flere uker, sier EU-president Donald Tusk.

Tiden er inne

Det greske forslaget skal inneholde tiltak verdt over 5 milliarder euro neste år og innrømmelser innen både pensjon og moms, ifølge Financial Times. Det ga nok håp om en løsning til å få de europeiske børsene opp mandag.

Før på dagen tok det finansministrene i eurogruppen bare to timer å slå fast at en gresk løsning vil kreve mer tid.

– Et skritt i riktig retning. Det er en mulighet for en avtale denne uka, og det er det vi arbeider for, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Han kaller det greske forslaget «bredt», men understreker at de internasjonale kreditorer i EU og IMF nå må undersøke om de foreslåtte reformene er omfattende nok til å innfri kravene.

– Tiden er inne for en omfattende og bærekraftig løsning, sier Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

Haster

Noen spurte seg hva som hadde vært poenget med å samle 19 stats- og regjeringssjefer i Brussel hvis det ikke var sjans for noen enighet mandag. Målet med å engasjere topplederne skal ha vært tvinge forhandlingene fremover etter uker med stillstand.

For allerede 30. juni forfaller over 1,5 milliarder euro til betaling for Hellas, samme dag som hele låneprogrammet deres utløper. Landet trenger adgang til de 7,2 milliarder euroene som står igjen i låneprogrammet, for å kunne betale sommerens regninger.

Uten en avtale risikerer grekerne å gå fallitt. Og et slikt kaos kan presse dem ut av hele eurosamarbeidet.

– Vi har tapt mye tid. Og klokka er ikke lenger fem på tolv, men tretti sekunder på, sier Luxembourgs statsminister Xavier Bettel.

Pusterom

Hellas har samtidig fått et pusterom av Den europeiske sentralbanken (ESB), som nok en gang hever taket for krisefinansiering av de greske bankene så de kan holde det gående en stund til.

Den siste uka har greske bankkunder tatt ut flere milliarder euro i frykt for å miste sparepengene. Streng kapitalkontroll er dermed fortsatt ikke utelukket.

Problemet er at enhver enighet med eurolandene må godkjennes i flere av de europeiske nasjonalforsamlingene, og dermed haster det om en løsning skal i havn før månedsskiftet.

Og ikke alle er like positive.

– Den greske regjeringen ønsker fortsatt å feste, mens andre må betale regningene, tvitrer Latvias president Dalia Grybauskaite.

Les også:
Børsen i Aten med kjempebyks
Nytt Hellas-møte i løpet av uken
DNB: Så mye koster en euro om en måned  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.