– Jeg vil at det greske folk skal ta stilling på en selvstendig måte, slik vår stolte historie befaler, sa Tsipras da han natt til lørdag kunngjorde det som er den mest dramatiske vendingen hittil i fem måneder med harde forhandlinger.

Tidligere på dagen slaktet Hellas det siste forslaget fra EU, IMF og ESB, der kreditorene tilbød en fem måneder lang forlengelse av låneprogrammet, og avviste forslaget som utilstrekkelig.

På TV direkte til det greske folk sa Tsipras at kravene Hellas er bedt om å akseptere, innebærer utålelige byrder. Han kalte forslaget utpressing og sa at det ville kvele gresk økonomi med et forverret arbeidsmarked og kraftige skatteøkninger.

Ydmykelse

– Disse forslagene, som klart krenker europeiske regler og grunnleggende rett til arbeid, likhet og verdighet, viser at hensikten til noen av partnerne og institusjonene ikke er en levedyktig enighet, men en ydmykelse av det greske folk, sa han etter å ha fløyet hjem fra Brussel direkte til hastemøte i regjeringen.

Tsipras sier han vil be kreditorene om noen dagers utsettelse slik at folkeavstemningen kan holdes allerede neste helg. Han sier at velgerne kun blir bedt om å svare ja eller nei til avtalen, og han understreker at han vil respektere resultatet.

Et nei til avtalen kan føre til at Hellas forlater eurosonen og kastes ut i en enda dypere krise enn landet har opplevd hittil.

– Stem nei

En av Tsipras' medarbeidere, Nikos Pappas, tror det blir nei, og Syrizas parlamentariske talsmann oppfordret velgerne til å avvise kreditorenes «utpressing».

Lederen for det høyreorienterte partiet Uavhengige grekere, som er i regjeringskoalisjon med Tsipras' Syriza, ber også grekerne stemme nei til avtalen.

– Akkurat som i 1940 da det greske folk sa nei til fremmede hærer, ber jeg alle om å stemme nei, nei til å gi bort vår uavhengighet, sa Panos Kammenos.

Opposisjonslederen Antonis Samaras fra det konservative partiet Nytt demokrati sier derimot at folkeavstemningen i virkeligheten blir en avstemning for eller imot Europa, og sosialistpartiet Pasok mener Tsipras burde trekke seg og utskrive nyvalg.

– Siden Tsipras ikke er i stand til å ta ansvarlige beslutninger, bør han trekke seg og la borgerne bestemme sin framtid ved urnene, sier Pasok-leder Fofi Genimmata.

Nervøse bankkunder

En talsmann for regjeringen sier at Tsipras lørdag snakket med ESB-sjef Mario Draghi om planene om en folkeavstemning, og at Draghi hadde uttrykt sin forståelse for beslutningen.

Greske banker er avhengige av kriseinnskudd fra ESB for å holde seg flytende i en situasjon der nervøse grekere tar ut milliarder av euro fra bankene på grunn av frykt for at det skal innføres begrensninger i folks uttak.

Regjeringen forsikret at bankene vil være åpne mandag, og at det ikke er planer om å innføre grenser for uttak, selv om det straks etter Tsipras' tale begynte å danne seg mindre køer utenfor noen banker.

Uakseptabelt

Ifølge en uttalelse fra regjeringen er forlengelsen av låneprogrammet helt uakseptabel fordi den forutsetter at Hellas gjennomfører dype kutt som skaper sosial nød og økonomisk tilbakegang, i tillegg til at lånene vil etterlate et finansieringsgap i løpet av femmånedersperioden.

Ingen avtale er ennå inngått, men håpet blant mange europeiske ledere var at en avtale kunne komme på plass i løpet av helgen.

Statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande møtte Tsipras i kulissene av denne ukes forhandlinger, og Merkel sa hun hadde bedt ham innstendig akseptere kreditorenes «sjenerøse tilbud».

Tilbudet innebærer blant annet å forlenge tilbakebetalingstiden for gjelda, senke rentene og gi en avdragsfri periode. Men motytelsen er nye kutt i pensjonene og offentlige lønninger, økt skatt på mat, kafeer og turisme, og fjerning av skattefordeler på de greske øyene.

Les også:
Grekerne raser på hjemmebane
Innkaller regjeringen til krisemøte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.