Det er hektiske timer og dager i Brussel. Finansministrene bryter, mens toppene tar over i forhandlingene om Hellas' fremtid.

Finansministrene i eurogruppen brukte bare halvannen time på å slå fast at de ikke ville bli enige onsdag kveld. Avstanden var for stor, og de satt raskt sine egne forhandlinger om greske lånemidler på pause.

«Det var det for i kveld», tvitret Finlands finansminister Alexander Stubb.

Ifølge nyhetsbyrået DPA skal i stedet Hellas' statsminister Alexis Tsipras selv fortsette dragkampen med kreditorene i EU og IMF sent onsdag kveld. Der kommer EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker, ESB-sjef Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde trolig til å delta.

Så skal eurogruppen i gang igjen torsdag ettermiddag og holder sitt fjerde Hellas-møte på en uke. Før EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel på ettermiddagen. Timene tikker raskt.

Dempet

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble dempet raskt forventningene om muligheten for en avtale onsdag kveld.

– Forberedelsene har ikke gått slik at man kan være optimistisk med tanke på en avtale, sa han til pressen mens han allerede var på vei inn.

Også før finansministermøtet satt Tsipras sammen med kreditorene i et forsøk på å komme videre i forhandlingene.

Men rettet stikk mot motparten gjennom å anklage kreditorene for «enten ikke ønske en avtale eller arbeide for visse interesser».

Langdrygt

Hellas og landets internasjonale kreditorer har forhandlet i flere måneder allerede for å bli enige om hvordan grekerne kan få utbetalt flere midler mot reformer og kutt.

Det haster med en enighet, men det gjenstår harde tak.

– Det er intense forhandlinger. Vi gjør fremskritt, men vi er der ikke ennå, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Kjemper

Hellas kjemper for å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån, den siste utbetalingen i låneprogrammet som utløper 30. juni. Samme dag må landet betale over 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF, og frykten er at grekerne skal gå statskonkurs uten en avtale.

Men det har så langt vært umulig å bli enige om innstramming i greske pensjoner og momsregime.

Krisemidler

Den europeiske sentralbanken (ESB) hevet onsdag taket for krisefinansiering til de greske bankene for tredje dag på rad.

Grekerne har tatt ut flere milliarder euro fra landets banker den siste uken og frykter de skal miste sparepengene sine om landet blir kastet ut i kaos og fallitt.

Også mandag og tirsdag økte ESB taket for krisefinansieringen så Hellas' banker kan holde det gående en stund til..

Les også:
- Hellas har ikke potensial til å sjokkere  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Hellas-forhandlingene smitter over til Wall Street

Forsinket gresk krisemøte