Det er ikke ventet at sentralbanksjef Mario Draghi og de andre toppene i Den europeiske sentralbanken ECB kommer med nye tiltak på torsdagens rentemøte. En hel finansverden kommer imidlertid til å følge svært nøye med:

- Hva Draghi sier på pressekonferansen vil likevel bli interessant, og det er åpenbart mulig at det kan komme signaler her som kan gi markedsbevegelser, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

Store bevegelser

Vi skal ikke lengre tilbake enn rentemøtet i mars for å finne forrige gang Draghi skapte dramatiske svingninger i markedene:

Slik var utviklingen i euro mot dollar under forrige rentemøte. Grafen viser antall dollar per euro. Høyere kursgraf betyr dermed sterkere euro. Grafikk: Infront.
Slik var utviklingen i euro mot dollar under forrige rentemøte. Grafen viser antall dollar per euro. Høyere kursgraf betyr dermed sterkere euro. Grafikk: Infront.
Først la sentralbanken frem en overraskende kraftig pakke med nye tiltak: Rentene ble kuttet ytterligere fra allerede ultralave nivåer, de massive verdipapirkjøpene ble økt ytterligere og sentralbanken varslet nye runder med billiglån til europeiske banker.

Markedet svarte umiddelbart med å svekke euroen betydelig.

Mindre enn en time senere var hele situasjonen snudd på hodet da sentralbanksjef Draghi uttalte at han ikke så behov for å kutte renten ytterligere, gitt utsiktene for den økonomiske utviklingen.

Markedet svarte med å sende euroen betydelig sterkere for dagen. Og siden den tid har euroen blitt ytterligere styrket.

Hauk eller due?

Nå spør flere markedsaktører seg om hvilken holdning sentralbanksjefen vil ha i forbindelse med torsdagens rentemøte: «Haukete» eller «duete»?

«Haukete» blir brukt for å beskrive en holdning der man tar til orde for en innstrammende politikk, for eksempel gjennom å heve renten. «Duete» blir brukt for å beskrive det motsatte, altså et ønske om mindre innstrammende politikk, for eksempel gjennom å senke renten.

- Draghi er nok fortsatt bekymret for inflasjonsutviklingen og den siste tidens styrkelse av euroen hjelper ikke. Han vil nok derfor fremstå duete og åpen for ytterligere tiltak dersom vekst og -inflasjonsutsiktene ikke bedrer seg, skriver Viland i rapporten.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror Draghi vil forsøke å unngå en reprise av forrige rentemøte.

- Ved forrige korsvei klarte Draghi å komme ut haukete selv om de kuttet renten. Det tror vi han vil prøve å unngå nå. Ordbruken vil derfor ha en duete tone for å holde forventninger om mulige ytterligere lettelser i live, skriver Olsen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Meglerhuset SEB tror også Draghi og de andre rådsmedlemmene kommer til å åpne for nye tiltak:

- Sentralbankens råd vil gjenta at bankens renter vil holde seg på dagens nivå eller til og med lavere i en utvidet periode, som vil strekke seg langt forbi oppkjøpene av verdipapirer. Rådet vil også understreke at det vil gjennomføre ytterligere pengepolitiske lettelser om det blir nødvendig, skriver sjefstrateg Thomas Köbel i en oppdatering fra SEB.

Tror Draghi setter døren på gløtt

Svært få later imidlertid til å tro at ECB kan komme med nye tiltak allerede torsdag:

Ifølge en undersøkelse Bloomberg News har gjort blant 47 analytikere er det ingen som venter nye tiltak ved dette møtet.

Et flertall av økonomene tror imidlertid at Draghi ikke er ferdig med de pengepolitiske lettelsene. Blant dem som faktisk venter nye tiltak blir møtet i september pekt ut som det mest aktuelle tidspunktet for å bruke mer ammunisjon.

Danske Bank Markets tror sentralbanken på torsdagens rentemøte vil åpne døren for nye rentekutt på et senere tidspunkt.

- Vi tror at Draghis uttalelser vil være dueaktige, ettersom inflasjonsforventningene fortsatt er svært lave og den effektive euroen er blitt styrket. Helt konkret venter vi at Draghi igjen vil åpne døren for rentenedsettelser, skriver sjefanalytiker Jakob Ekholdt Christensen i en oppdatering fra Danske Bank Markets mandag.

Les også:

– Det svir, vi skulle veldig gjerne vært dette foruten

Petroleumsstudiene for tre år siden: 420 søkere på 54 studieplasser  

Statoils nye metode for billigere og bedre leteboring
Se Statoils egen presentasjon av metoden her.
01:32
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.