Prisveksten i eurosonen holdt seg i negativt terreng for tredje måned på rad i mai, viser foreløpige tall fra EUs statistikkorgan Eurostat.

Konsumprisindeksen falt med 0,1 prosent i mai, ifølge tallene. På frohånd var det ventet en nedgang på 0,1 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I april var nedgangen 0,2 prosent.

Kjerneinflasjonen, som viser endring i konsumprisene utenom varegrupper som tenderer å svinge mye i pris, var på 0,8 prosent i mai, ifølge de foreløpige tallene. Også kjerneinflasjonen kom inn som ventet.

I april var kjerneinflasjonen på 0,7 prosent.

Venter ikke nye tiltak

Tallene kommer to dager før Den europeiske sentralbanken ECB holder sitt månedlige rentemøte i Frankfurt.

Det er ikke ventet at sentralbanken vil gjennomføre nye tiltak på torsdagens møte. Ifølge senioranalytiker Pernille Bornholdt Henneberg i Danske Bank Markets priser markedet inn null sannsynlighet for ytterligere rentekutt.

I likhet med markedet har heller ikke Danske Bank tro på nye tiltak i denne omgang.

- Vi holder oss til vårt syn om at ECB kommer til å holde seg på sidelinjen i den globale valutakrigen og ikke kutte rentene ytterligere, skriver Henneberg i en oppdatering fra meglerhuset denne uken.

Billiglån og massive oppkjøp

På rentemøtet i mars lanserte sentralbanken en hel meny av tiltak rettet inn mot å få opp veksten og bringe inflasjonen tilbake mot målet på nær, men under to prosent.

Rentene ble kuttet ytterligere fra allerede ultralave nivåer, de massive verdipapirkjøpene ble økt ytterligere og sentralbanken varslet nye runder med billiglån til europeiske banker.

Sentralbanken kjøper nå opp lån i markedet for 80 milliarder euro hver måned. Fra og med juni inkluderer oppkjøpene selskapsobligasjoner. Sentralbankens oppkjøp fører til høyere etterspørsel etter obligasjonene, noe som presser ned rentene på lånene. Dermed presses bedriftenes lånekostnader ned.

I tillegg får altså bankene mulighet til å låne penger til sentralbankens innskuddsrente som er på minus 0,4 prosent gjennom sentralbankens såkalte TLTRO II-program.  Forutsetningen er at banken låner pengene videre ut i markedet.

Målet er at rikelig tilgang på rimelig kreditt skal bidra til høyere vekst og dermed høyere inflasjon.

- Vi forventer at ECB fortsetter med sin tålmodige holdning og argumenterer med at ytterligere lettelser vil komme i løpet juni, når oppkjøpene av selskapsobligasjoner begynner og den første TLTRO-II-auksjonen gjennomføres, skriver Henneberg i oppdateringen fra Danske Bank Markets.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.