BNP i eurosonen var uendret i andre kvartal 2014 sammenlignet med foregående kvartal.

På årsbasis var BNP-veksten opp 0,7 prosent, viser sesongjustert statistikk fra EUs statistikkorgan Eurostat torsdag, ifølge Bloomberg News.

Det var på forhånd ventet en oppgang på 0,1 prosent sekvensielt og en oppgang på 0,7 prosent over året.

Konsumprisindeksen for eurosonen steg 0,4 prosent på årsbasis i juli. På månedsbasis var KPI ned 0,7 prosent. På forhånd var det ventet at indeksen skulle stige 0,4 prosent på årsbasis og falle 0,6 prosent på månedsbasis.

Kjerneinflasjonen steg 0,8 prosent, mens det var ventet en oppgang på 0,8 prosent på årsbasis.

Svakt

- Eurosonen stagnerer. Dette var skuffende svakt, også i forhold til forventingene som også var ganske neddempet i forkant av publiseringen. sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun knytter resultatet til tidligere forvarsler som blant annet viste at Italias BNP krympet for andre kvartal på rad.

- I morges fikk vi også vite at Tyskland hadde en kvartalsmessig nedgang i BNP for første gang siden 2012. Den veldig forsiktige oppsvingen vi har sett er allerede i ferd med å ebbe ut. Det er urovekkende at Tyskland viser svakhetstegn.

Haugland tror dette delvis kan knyttes til usikkerheten i Ukraina.

- Men det må være andre faktorer bak i tillegg.

Jobber på spreng

Hadde Den Europeiske sentralbanken hatt mer rom igjen i rentesettingen, så hadde de satt renten videre ned, tror seniorøkonomen.

- Nå er det antageligvis snakk om andre tiltak for å få fart på økonomien. De jobber på spreng og for full motor med å få på plass et slags pengetrykkingsprogram der de skal kjøpe verdipapirer med bedriftslån som underliggende verdi, altså bedriftslån som pakkes sammen av banker, forklarer hun.

Hadde de hatt dette på plass nå, kunne de allerede ha satt igang tiltakene, mener Haugland.

- Det er mye som må plass først, og det skjer tidligst til neste år.

Dårlig nyhet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ventet på forhånd null-vekst i eurosonens BNP for andre kvartal.

- Det er min beste gjetning. Det er litt lavere enn gjennomsnittet av hva analytikerne ventet, uttalte han til DN torsdag morgen.

Eursonen, med land som Tyskland og Italia i spissen, er viktige handelspartnere for Norge. Går det dårlig med økonomien her, kan det få negative ringvirkninger, forklarer Bruce.

- For en del eksportbedrifter er det at det går dårlig i eurosonen generelt, dårlig for Norge. Så det er dårlige nyheter for Norge at det går svakere i eurosonen - og kanskje spesielt i Tyskland.

Han peker på at utviklingen i den totale verdensøkonomien er svært viktig for mange norske eksportprodukter - som olje.

- Så i forhold til for eksempel Sverige er vi mindre avhengige av hvordan det går i eurosonen.

- Stikk i strid

Bruce mener bildet i Europa er snudd på hodet etter fremleggelsen av foreløpige BNP-tall.

- Av de landene som har kommet, er bildet snudd helt opp ned med Spania som vekstbilde og Tyskland og Italia som svake. Situasjonen i Tyskland er jo stikk i strid med det bildet vi har hatt. Det mest oppmuntrende her er Spania som viser bra vekst.

LES OGSÅ: - Bildet snudd helt opp ned (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.