Lange renter i samtlige land i eurosonen steg onsdag etter årsanslaget for inflasjonen i eurosonen viste negativ utvikling på årsbasis for første gang siden oktober 2009.

Ifølge estimater fra Eurostat ventes konsumprisindeksen å falle 0,2 prosent på årsbasis i desember, fra en oppgang på 0,3 prosent måneden før. På forhånd var tallet ventet til -0,1 prosent.

Kraftig effekt

Fallet i energipriser hadde en kraftigere effekt på konsumprisindeksen enn Danske Bank Markets ventet. Meglerhuset tror indeksen vil fortsette å vise negativ utvikling frem til utgangen av fjerde kvartal.

Den negative inflasjonsutviklingen i eurosonen betyr ikke deflasjon, skriver Nordea Markets i en oppdatering, fordi prisene ikke faller på bred basis.

«I 2009 hadde Den europeiske sentralbanken mulighet til å se gjennom fem måneder med negativ inflasjon. Nå har den ikke den muligheten», skriver Nordea som venter at et program for kjøp av statsobligasjoner, eller kvantitative lettelser (QE), blir annonsert på rentemøtet i mars, men utelukker ikke at den kan komme allerede i januar.

«Outright monetary transactions»

Den 14. januar skal EU-domstolens generaladvokat avsi foreløpig mening om lovligheten til ESBs verdipapirkjøpprogram, kjent som «outright monetary transactions». Den tyske forfatningsdomstolen satte tvil ved programmets lovlighet i februar i fjor.

«Disse OMT-bekymringene vil trolig også gjelde for kjøp av statsobligasjoner av sentralbanken under et bredere program for kvantitative lettelser, så de må bli inkludert i ESBs beslutning om QE 22. januar», skriver makroøkonom Gavyn Davies i Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bred opptur på Wall Street

Hellas før og etter finanskrisen