Leder DN: EUs politikere har fått mye kjeft for elendig håndtering av eurokrisen, men det tiltaket som har betydd mest for å dempe krisen, ble innført med liten ståhei. Kanskje ikke så rart når det går under navnet LTRO.

Igår fikk europeiske banker en ny runde av ECBs mirakelmikstur. LTRO står for Long Term Refinancing Operation og innebærer at bankene kan låne nærmest ubegrenset i tre år til én prosent rente i sentralbanken. Sentralbanken har samtidig redusert sine krav til sikkerheten den krever, og lagt til rette for at det skal bli lettere også for mindre banker å få tilgang til denne likviditeten.

I første runde i desember fikk bankene låne 490 milliarder euro. Denne gangen låner de 530 milliarder. LTRO har vist seg å være rene trylledrikken som løser mange problemer, i alle fall på kort sikt.

Første reaksjon på gårsdagens tildeling var en økning i kursene på bankaksjer. Når bankene har tilgang på nærmest ubegrenset likviditet, vil de i alle fall ikke gå nedenom fordi de ikke klarer å skaffe innlån. De kan betale sine kreditorer, og de kan fortsette å låne ut penger til kredittverdige kunder. Sentralbankens LTRO har dermed sørget for tryggere banker og dempet faren for at en kredittskvis skal ta knekken på europeisk økonomi.

Bankene har et annet problem. De må bygge opp egenkapitalen, og da er det greit å tjene penger. ECBs eliksir hjelper med det også. Bankene låner til én prosent, og kan bruke pengene til å kjøpe statsobligasjoner i Italia og Spania med rente på to til fem prosent avhengig av løpetid.

Det har de gjort, og det bidrar til å redusere eurolandenes største problem, nemlig den høye statsgjelden og de høye rentene på den. Når bankene øker etterspørselen etter statsgjeld, faller rentene. Dermed øker landenes evne til å betjene gjelden og sannsynligheten for mislighold av gjeld og kollaps i euroen faller. Resultatet av første runde med generøs likviditet viser at bankene brukte deler av pengene de lånte til nettopp det.

Dermed har europolitikerne og den europeiske sentralbanken gjort det de så hardnakket har sagt at de ikke skal gjøre: De har brukt sentralbanken til å hjelpe Italia og Spania med å finansiere statsgjelden. De har bare gått veien om bankene, og gitt trylledrikken det kamuflerende navnet LTRO. Men de bør huske at virkningen av slike drikker sjelden er av varig karakter.

Les også: 530 milliarder euro i nye billiglån

Billiglån kan gi risikorally i finansmarkedene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.