- Retail har en lav andel på Oslo Børs i dag, og det bør være rom for flere konsument- og retailselskaper der, sier aksjeanalytiker Magnus Berg i meglerhuset Arctic Securities.

I oktober 2014 ble sportsutstyrskjempen XXL det første børsnoterte norske handelsselskapet på mange år. Ifjor ringte også lavpriskjeden Europris og interiørselskapet Kid med børsbjellen på Oslo Børs. Til høsten er det ventet at Plantasjen blir børsnotert, og flere norske retailere kan følge etter på sikt.

Les også: Plantasjen planlegger børsnotering til høsten

- Endel spennende muligheter

XXL-gründer og hovedaksjonær Øivind Tidemandsen ser det som naturlig at flere handelsselskaper trekker mot børsen. Markedsverdien til den hurtigvoksende sportsutstyrskjempen XXL har nesten doblet seg etter børsintroduksjonen høsten 2014, fra 7,3 til vel 14,1 milliarder kroner fredag ettermiddag.

- Jeg synes prinsipielt det er bra at vi får endel handelsselskaper på børsen. Og det er viktig å få analytikerne til å lære seg retail, sier Øivind Tidemandsen.

Investeringsselskapet hans eier 45 prosent av elektronikkjeden Expert, elektrokinnselskapet som etter syv år med 2,6 milliarder kroner i samlet underskudd nå har positiv kontantstrøm og som ifjor omsatet for vel 7,7 milliarder.

Les også: Ser lyset i Finland og Danmark dnPlus (DN +)

- Expert er en aktuell børskandidat en eller annen gang. Selskapet har endel spennende muligheter, kommenterer Tidemandsen.

Finansdirektør Petter Schouw-Hansen i interiørselskapet Kid forteller at analytikerne han snakker med forventer at flere handelsselskaper søker børsnotering fremover.

- Oljesektoren er usikker

- Oljesektoren er usikker å investere i, det er lave renter i banken og norsk konsum kan være attraktivt for investorer. Om to år kan det være tre handelsselskaper til på børsen, spår Petter Schouw-Hansen.

Europris-sjef Pål Wibe sier han tror og håper på flere retailere på Oslo Børs. En aktuell kandidat er lavprissatsningen Nille, som omsatte for 1,9 milliarder kroner i 2015 og økte driftsinntektene med 6,5 prosent. Oppkjøpsondet Herkules kom inn på eiersiden i 2006, og fem år senere kjøpte det britiske oppkjøpsfondet BC Partners hele selskapet.

Les også: - Det er fortsatt plass til flere butikker

- Vi har ikke noen konkret prosess på gang, men Nille har finansielle eiere som hele tiden vil gjøre seg sine vurderinger, sier Nille-sjef Andreas Jacobsen.

Mens XXL har gått rett opp etter børsnoteringen har kursutviklingen til Europris og Kid vært svak . Europris gikk på børs 45 kroner aksjen i juni ifjor, og ved børsslutt fredag ble aksjen handlet til 35,40 kroner. Det gir lavprisselskapet en markedsverdi på 5,9 milliarder kroner.

- I utgangspunktet ble Europris priset ganske høyt og det var nok en større forventning i markedet til tallene for første kvartal i år enn selskapet leverte. Dette har påvirket kursutviklingen, sier aksjeanalytiker Magnus Berg i meglerhuset Arctic Securities.

- Europris slår markedet

Han har et kursmål for XXL på 115 kroner aksjen og tror Europris skal opp i 52 kroner per aksje.

Les også: Kjedene kundene liker minst dnPlus (DN +)

- Jeg tror XXL kan vokse ganske mye de neste 10-15 årene, og det gir en høy prising av aksjen. Europris har til forskjell fra XXL et norsk fokus, og leverer god organisk vekst i et segment som øker, bredt vareutvalg. Europris slår markedet i områder hvor den norske økonomien er svak, og vi ser at kundene handler i lavpriskjeder når de får trangere lommebok. Kjeden satser også mer på kvalitetsprodukter til lave priser, påpeker Arctic-analytikeren.

Seks av ti analytikere som følger Europris har kursmål som er høyere enn børsintroduksjonen på 45 kroner aksjen. Kid ble notert i november ifjor med en prising per aksje på 31 kroner. Siste omsetning var til 28,50 kroner aksjen, noe som gir en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

Kun to meglerhus, ABG Sundal Collier og Arctic Securities, følger Kid-aksjen. De opererer med kursmål på henholdsvis 42 og 40 kroner aksjen. Begge meglerhusene var tilretteleggere ved børsnoteringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.