På Exxon Mobils årlige aksjonærmøte i Dallas onsdag, ga flere investorer uttrykk for bekymring om alt fra bedriftsstruktur, kompensasjon til ledelsen, mangel på støttte til homofile i selskapet og miljøspørsmål.

Les også: Rockefeller mot ExxonMobil

Under møtet avviste USAs største oljeselskap en rekke forslag fra aksjonærene som ønsker å endre selskapets kjørekurs.

Etter en innledende avstemning ble alle de 19 aksjonærenes forslag avvist. Dette inkluderte et forslag om å skille styreleder- og administrerende direktør-rollene, som nå innehas av Rex Tillerson. Forslaget fikk 39 prosent av aksjonær-stemmene, skriver CNNMoney.com.

- Gir blaffen i klimaendringer
Etterkommerne til John D. Rockefeller, grunnleggeren av Standard Oil, som senere skulle bli Exxon Mobil, var blant de ivrigste tilhengerne for å innføre en uavhengig styreleder.

En av begrunnelsene var at Tillerson ikke viser vilje til endringer, spesielt i forhold til å lage alternative former for energi.

-Vi mener selskapet vårt sakker akterut med å lage løsninger for å imøtekomme den truende klima- og energikrisen, skrev Neva Rockefeller-Goodwin som støtte til et av forslagene som ble forelagt styret. Hun er økonomiprofessor og visedirektør i Global Development and Environmental Institute på Tufts University.

- John D. Rockefellers begavelse var å tidlig se behovet og muligheten for bedre og billigere drivstoff, skrev hun.

Satser på effektivitet og en mann
Exxon Mobil mener selskapet har fokusert på å bli mer effektive, snarere enn å investere i alternativer som ikke gir avkastning. De mener også at fremtidig regulering av drivhusfremmende gasser, kan skape uforutsigbare konsekvenser for selskapet.

I tillegg benektet ledelsen at selskapet var tjent med en rolledeling av toppsjef og styreleder, siden styret har et flertall av uavhengige medlemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.