Den overlevde depresjonen på 1930-tallet, Annen verdenskrig og oljekrisen på 1970-tallet, men ikke oljepriskollapsen verden står midt oppe i.

Lave oljepriser og økt usikkerhet gjorde at kredittbyrået Standard & Poor’s (S&P) tirsdag nedgraderte ExxonMobils gjeld til AA+-status.

ExxonMobil er USAs største oljeselskap og det fjerde største børsselskapet i USA. Via en forløper til dagens selskap har det hatt den beste kredittvurderingen helt siden 1930.

S&P venter at selskapet må bruke stadig mer penger fremover for å opprettholde produksjonen på dagens nivåer. Det begrenser muligheten til å investere i nye prosjekter og skape avkastning til eierne.

S&P-analytiker Ben Tsocanos sier Exxon driver i en kapitalsensitiv bransje.
S&P-analytiker Ben Tsocanos sier Exxon driver i en kapitalsensitiv bransje.
– Andre AAA-selskaper har ingen gjeld eller nesten ingen gjeld og mye kontanter. Exxon er det eneste AAA-selskaper som driver i en kapitalintensiv bransje. Det er viktig å ha i mente, sier S&P-analytiker Ben Tsocanos til Wall Street Journal.

ExxonMobil hadde 35 milliarder dollar i nettogjeld ved utgangen av 2015. I 2012 var tallet to milliarder dollar, ifølge Financial Times.

Takket være de lave rentene kan Exxon låne for å betale utbytte og kjøpe tilbake egne aksjer, en viktig form for aksjonærpleie for amerikanske børsselskaper.

– Ingenting er endret med tanke på vår finansielle filosofi eller forsiktige bruk av selskapets balanse, sier Exxon-talsmann Scott Silvestri til Reuters.

Selv om nedgraderingen er bitter for selskapet, betyr det at S&P anser Exxon for å være en like trygg investering som amerikanske statsobligasjoner. Begge har AA+-rating.

Kun to andre amerikanske selskaper har ifølge Reuters samme rating: Apple og General Electric. Microsoft og Johnson & Johnson er de eneste børsnoterte selskapene med AAA-rating etter dette.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.