De fleste mennesker har omtrent fem nære venner og kjenner rundt 150 totalt. De fleste av disse er såkalte nikke-bekjentskaper.
På Facebook er det ikke uvanlig med langt flere venner enn dette, gjerne opp mot 200.

For eksempel er undertegnede en av Pornopung-forfatter Mads Larsens 1.145 nærmeste venner, mens Ny Tid-redaktør Martine Aurdal deles med 657 andre.

Under et seminar i England nylig snakket forsker Will Reader om hvordan Facebook og MySpace bidrar til å endre forholdet til andre mennesker, melder Times Online.

Får flere ”venner”
Under sitt foredrag sa Reader at den virtuelle verden har gjort folk i stand til å skaffe seg flere venner enn de ville gjort i den tre-dimensjonale verden.

Ifølge forskeren er det nettopp nikke-bekjentskapene som øker i cyberspace. Og i motsetning til tidligere, trenger man altså ikke lenger være alene når man manøvrerer seg rundt på nettet.

- Nettet var ensomt. Dette (sider som Facebook og MySpace, red.anm.) bringer tilbake de sosiale sidene av menneskelig samkvem, sa Reader under foredraget.

Ekstreme samlere
Ifølge Times Online tilføyde forskeren at dette er brakt til det ekstreme ved at mange brukere er mer opptatt av kvantitet enn kvalitet.

Som en referanse sa han at de med mange ”venner” er blitt den virtuelle verdens ”trainspotters”. En trainspotter er en som bruker fritiden til å se på tog og skriver ned nummer på lokomotivene. Den norske parallellen er å samle på bilnummer, for så å konkurrere med de andre ungene i gaten om hvem som har flest.

Støvsuging av vennelisten
Med nettsamfunnene er det også blitt lettere å kvitte seg med bekjentskaper, et fenomen forskeren kaller ”defriending”.

- Normalt vil et vennskap svinne hen ved at man gradvis mister kontakten. På disse sidene fjerner du dem. Det er en slags vårrengjøring, og den andre personen vet at de er fjernet, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.