Etter seks dager på rad i rødt, steg de amerikanske børsene mandag.

Facebook-stup
Facebook var blant selskapene som fikk mye oppmerksomhet i mandagens handel. Aksjen, som ble børsnotert fredag, endte moderat i pluss på den første handelsdagen på Nasdaq-børsen etter at den steg markert i tidligere på dagen.

Fredag endte Facebook-aksjen opp 0,6 prosent til 38,23 dollar. I dag falt aksjen imidlertid markert under noteringskursen på 38 dollar.

På det verste var aksjen ned mer enn 12 prosent til 33,38 dollar, og den endte ned over 10 prosent.

Investorene er usikre på hvor mye Facebook egentlig er verdt, sier analytikeren Lou Kerner til nyhetsbyrået AFP. Det melder NTB.

- De fleste trodde dette var en knallbra aksje å kjøpe, og nå som dette viser seg å være feil, vet ingen hvor langt det er til bunns. Situasjonen minner nå om problemene Google opplevde da de gikk på børs, mener Kerner.

Douglas McIntyre i analyseselskapet 24/7 Wall Street tror ifølge AFP at kursen på aksjer i Facebook kan komme til å falle helt ned i 28 dollar. Dette er i den nedre enden av verdispennet det var snakk om rett før selskapet gikk på børs sist fredag.

Andre analytikere mener markedet rett og slett ikke greier å fordøye et så stort antall aksjer som er lagt ut til salg. Investorene vil ikke kjøpe så mye så lenge det hersker uro over situasjonen i Hellas og eurosonen for øvrig, blir det sagt.

G8, Kina og litt mindre frykt
Helgens møte blant statslederne fra de åtte største økonomiene i verden, den såkalte G8-gruppen, ble avsluttet med forsikringer om at topplederne ønsker at Hellas forblir en del av eurosamarbeidet. Lederne understreket også at de ønsker velkommen de pågående diskusjonene om hvordan Europa skal klare å øke den økonomiske veksten, samtidig som det gjennomføres budsjettreformer og innstramninger.

Strateger Marketwatch har snakket med peker imidlertid på at resultatene fra toppmøtet har hatt liten innvirkning på markedsutviklingen mandag.

Bloomberg News tilskriver den positive stemningen til fra Kinas statsminister Wen Jiabao, som oppfordrer til flere tiltak som skal sikre en relativt rak økonomisk vekst i landet.

Wall Street Journal viser også til at de europeiske børsene stiger igjen, og at frykten for en gresk tragedie har avtatt, blant annet fordi høyresiden i Hellas har hatt fremgang på enkelte meningsmålinger.

Indeksene ved stengetid: