«Utfordring akseptert».

Brukere av Facebook har i disse dager kanskje lagt merke til at «feeden» deres fylles opp av vennenes ungdomsbilder. Slike «utfordringer» er ikke noe nytt på det sosiale mediet. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås kan ikke la være å peke på det han mener er et lite paradoks. 

- Fra Facebook som sjefredaktør til Facebook som sjefbiograf, skriver Åmås på sin åpne Facebook-profil.

Han viser til at det bare er et par uker siden Facebooks sensur av bildet av den lille jenta Kim Phuc, som flykter gråtende etter et napalmangrep i Vietnam, vakte skarpe reaksjoner.

- Den ene uken massive protester mot Facebooks særdeles problematiske sensur i form av globale retningslinjer mot for eksempel nakenhet, skriver han.

- Den andre uken massiv og servil oppfølging av et smitteaktig prosjekt som får brukerne som en konsekvens til å fylle Facebooks kommersielle arkiver med egne private ungdomsbilder, som Facebook nok har litt for lite av, skriver Åmås.

- Går på geledd

Åmås peker videre på at ambisjonen «er jo at hele folks liv skal finnes på Facebook».

- I en lemenaktig "liker"-marsj, alle med den språklig klønete, halvmilitante formuleringen "Utfordring akseptert", går brukerne på geledd. På det samme Facebook de nettopp foraktet for strømlinjeformings-sensuren. Men det var jo i forrige uke, skriver han.

- Joda, masse morsomme foto. Herlig. Poenget mitt er småbekymret prinsipielt, skriver Åmås.

- Kommenterer Facebook på Facebook

Jurist og forsker Anine Kierulf var engasjert i debatten om Vietnam-bildet, etter å ha blitt sensurert fire ganger på to dager. Lørdag er hun langt på vei enig med Åmås.

- Men dette er ikke et større paradoks enn at vi nå har brukt to uker på å kommentere alle problemene med Facebook på Facebook. Det understreker egentlig bare hvor avhengige vi til dels har gjort oss av denne plattformen for allmenn diskusjon, sier Kierulf.

- Det er problematisk fordi Facebook er en offentlighet som til dels både har regler for ytringsfrihet som er veldig annerledes enn vi har i resten av samfunnet - og en håndhevelse som virker helt vilkårlig og markedsstyrt, mener hun.

Juristen understreker at det er vanskelig å vite hvor såkalte «utfordringer» på Facebook kommer fra.

- Men om det er ovenfra, fra brukere eller algoritmer, er det slik at samtalen styres i retning av ulike temaer. Dette passer godt inn i en trend hvor du har en tommel for å «like», påpeker Kierulf, som selv er restriktiv med å dele private bilder.

IT-forsker i Sintef, Petter Bae Brandtzæg, tror brukerne av Facebook tenker over problemer med personvern.

- Dette Knut Olav Åmås her observerer er vel kanskje heller et uttrykk for apatien folk flest opplever i møte med kommunikasjonsgiganter som Facebook, Google og andre, mener Brandtzæg.

Skaper engasjement

DN har lørdag vært i kontakt med Åmås, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. Han legger imidlertid til at han ikke vet hvordan, og av hvem, «utfordring akseptert» startet.

Åmås sin post har allerede skapt stort engasjement på hans egen Facebook-side, og har i skrivende stund nærmere 200 «likes».

- Fint med masse "liker" på dette innlegget så det når ut, da. Men akkurat dét vil jo bekrefte budskapet på en ironisk måte..., skriver han i en kommentar i tråden under posten.

- Poenget med mitt lille paradoks er ikke selveksponeringen eller private fortellinger og foto på Facebook, men det jeg brått tenkte var en slående selvmotsigelse i masseadferden rundt Facebook, presiserer han.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.