Facebook har i lengre tid jobbet på et frem til nå hemmelig prosjekt kalt Facebook at Work, melder Financial Times.

Prosjektet betegnes – som tittelen antyder – som et Facebook for jobben, og brukes allerede internt i Facebook. Siden ifjor skal man ha jobbet med ideen om å lansere produktet ut i verden, og flere selskaper skal den senere tiden ha fått teste programmet i opptakten til en mulig lansering.

Målet er tilsynelatende å gjøre Facebook til et arbeidsverktøy hvor du kan kommunisere med kollegaer, sortere jobbkontakter og dele dokumenter og timeplaner.

Utfordrer alle konkurrenter

Om alt går etter planen, vil det nye prosjektet gjøre Facebook i stand til å utfordre konkurenter i alle retninger.

Microsoft har i årevis levert arbeidspakken Microsoft Office som tilbyr skriveverktøy, mail, regneark og presentasjonsprogram. Men alle disse tjenestene tilbys nå gratis av konkurrentene, som har presset Microsoft til å følge etter. 

Google har gjennom Google drive hatt et fortrinn på Facebook gjennom å knytte arbeidsverktøy sammen med mail og sitt sosiale medium, Google+. Med Facebooks nye arbeidsverktøy kan fortrinnet nulles ut, samtidig som Facebook sitter på mer enn dobbelt så mange brukere som Google+.

Facebook går også til angrep på Linkedin, som har markedsført seg som et sosialt nettverk for kollegaer og jobbkontakter.

Egen side

Facebook har ikke ønsket å kommentere Financial Times funn, og vil ikke si noe mer om utformingen av Facebook at Work.  Avisen har likevel fått kilder med kjennskap til prosjektet, i tale, som forteller om en egen side laget etter modell av dagens Facebook.

Facebook at Work er per nå en egen side med en nyhetsstrøm, egne grupper og chattfunksjon – etter modell av dagens Facebook. Tanken er at private feriebilder og lignende skal kunne holdes separat fra jobbprofilen.

Spørsmål om sikkerhet

Et avgjørende spørsmål om Facebook skal lykkes med å overbevise bedrifter om å ta ibruk produktet deres er: Hva med sikkerheten?

Facebook har som flere av de store teknologigigantene fått kritikk for sin håndtering av personopplysninger. Bildene dine scannes, meldingene dine lagres, og har du latt være å skru av posisjoneringsverktøyene, vet Facebook også hvor du er når du deler nyheter eller sender meldinger.

Les også: Slik kartlegger Facebook meldingene dine

– Det er lettere å svare på hva de ikke har lov til enn hva de har lov til å gjøre med dataene de samler inn. Det er noen veldig uklare formuleringer, og nesten ingen begrensninger på hva de kan gjøre med ­opplysningene dine, var advokat Jon Wessel-Aas' konklusjon da han gikk gjennom Facebooks brukervilkår i sommer.

Men som DN også har skrevet om tidligere, er personvern i ferd med å bli det nye salgsargumentet til de store teknologiaktørene. Facebook har blant annet gått til det skritt å i utgangspunktet kryptere all brukerdata, ifølge Financial Times. Ifjor gjorde de det også mulig å sjekke Facebook via kryptert surfring, godt hjulpet av norske Runa Sandvik (27).

Les også:

Den norske hackeren og sikkerhetseksperten Runa Sandvik (27) fikk Facebook til å etablere seg på den skjulte delen av nettet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.