Initiativet First Draft News skal utveksle erfaringer og standarder for nyhetsformidling i en digital alder. Målet er blant annet å filtrere bort feilinformasjon og forbedre kvaliteten på nyheter som spres i sosiale medier. Tirsdag kunngjorde Google, som støtter initiativet, at rundt 20 nyhetsorganisasjoner skal være med i nettverket.

Tillit

– Å filtrere bort uriktig informasjon kan være vanskelig. Selv om nyhetsorganisasjoner kun deler historier som har vært gjenstand for faktasjekk og verifisering, kan alle i dag være publisister og mulige kilder. Problemene som oppstår, kan ikke løses over natten, men vi kommer i hvert fall ikke til å klare det som enkeltstående organisasjoner, skriver direktør Jenni Sargent i First Draft News i et blogginnlegg.

Hun sier nettverket skal lage opplæringsverktøy og bygge en felles plattform for verifisering, samt utvikle frivillige retningslinjer for nettnyheter.

– Vi lever i en tid der tillit og sannhet er et tema i alle redaksjoner og i økende grad også for sosiale medier.

Bekymring og debatt

Initiativet kommer i en tid der flere er bekymret for rollen sosiale medier, spesielt Facebook, har fått når det gjelder distribusjon og filtrering av nyheter, samtidig som feilinformasjon og løgner også kan bli spredd raskt.

Her hjemme har dette særlig kommet til syne i forbindelse med debatten om bildet av Kim Phuc, også kjent som napalmjenta, fra Vietnamkrigen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Erna Solberg vil samarbeide med Facebook
 

Her er brevet Facebook sendte statsministeren

Her er de største trendene fra verdens største elektronikkmesse dnPlus   (DN+)