Datatilsynet melder onsdag at Telenor og DNB har inngått egne avtaler med Facebook som gir selskapene kontroll med egne ansattes personopplysninger.

I tillegg har både Telenor og DNB inngått EUs standardavtale med Facebook Inc. for beskyttelse av personopplysninger som overføres til Facebooks servere i USA, skriver tilsynet.

LES OGSÅ: Snøhetta bygger bank i Beirut

Risikovurdering

De to selskapene har dessuten utført egne risikovurderinger for bruk av tjenesten og gitt de ansatte informasjon om hvordan Facebook at work fungerer og hvilke interne retningslinjer som gjelder for bruk av tjenesten.

Personvern ivaretatt

«Datatilsynet konkluderer på bakgrunn av dette med at de ansattes personvern er ivaretatt for bruk av Facebook at Work hos Telenor og DNB og vi har avsluttet disse sakene.»

På den vanlige åpne Facebook-tjenesten «betaler» brukerne for bruken med sine egne personopplysninger, skriver Datatilsynet.

«For eksempel følger Facebook med på hvilke eksterne nettsider brukeren besøker og leverer tilpasset markedsføring i ettertid basert på disse besøkene,» skriver tilsynet på sin nettside.

Men dette skal ikke være tilfellet med Facebook at work.

Skal betale en avgift

«Facebook at Work skal visstnok ikke finansieres slik i Norge. Etter det Datatilsynet kjenner til, skal Facebook at Work finansieres ved at virksomhetene betaler en avgift til Facebook som gir rett til å bruke tjenesten. Dette innebærer at brukernes atferd inne i Facebook at Work eller på eksterne nettsider ikke skal måles og analyseres av Facebook for markedsføringsformål. Brukernes atferd i Facebook at Work skal heller ikke brukes til å levere tilpasset markedsføring i brukerens personlige Facebook-konto. Datatilsynet har fått opplyst at det skal være vanntette skott mellom personlig Facebook og Facebook at Work,» skriver tilsynet.

Kritisk til hemmelige avtaler

Datatilsynet har ment at det var nødvendig å gå bort fra Facebook at works standardvilkår for å få på plass akseptable vilkår for bruk av personopplysninger.

Dette har DNB og Telenor gjort, og tilsynet konstaterer at de to norske storselskapene ikke har benyttet standardvilkårene for Facebook at Work, som ligger ute på internett.

Tilsynet kan imidlertid ikke gå ut med hvilke vilkår DNB og Telenor har forhandlet seg frem til, fordi Facebook krever full konfidensialitet fra virksomhetene som inngår egne forretningsavtaler med selskapet, også når det gjelder bruken av personopplysninger.

Dette er tilsynet kritisk til, og skriver:

«Datatilsynet finner dette problematisk fordi det tilslører hvordan Facebook behandler sine brukerdata».

LES OGSÅ:

Tidal i økonomisk trøbbel dnPlus

PlayStation-operasjonen dnPlus

IT-kjemper og medier sammen for bedre nettnyheter

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

Følg markedene med DN Investor

Hør: DNs podcast «Finansredaksjonen» går i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: